Zar i prijevoz tjera goste

Najveći polugodišnji pad turističkih noćenja posrnula domaćeg hotelijera HTP-a Korčule u prvih 6 mjeseci od 21 posto u tvrtki pojašnjavaju urušavanjem vrijednosti turističkog proizvoda, ali i „sindromom otoka“, gdje svaka roba, zbog troškova puta, poskupljuje barem 20 posto.

Iako je domaći hotelijer već spustio cijene i na tržište izlazi s 15 i 20 postotnim diskontom, a sedmodnevni polupansion prodaje za šestodnevni, četrnaestodnevni za dvanaestodnevni, konkurencija je još jeftinija i u općem trendu: “ljetuj gdje je jeftinije“, pa na kraju ostaje gubitnik. Naime, korčulansko ljetovalište zbog svoga geografskog položaja i dodatne cijene, opterećene prijevozom, ne može biti konkurentno, pojašnjavaju u upravi domaćeg hotelijera.

– Korčula i ostali dalmatinski otoci u takvoj situaciji su preskupi. Cijene trajekta skuplje su za 30-ak posto u odnosu na prošlu godinu, a transferi od aviodestinacija do otoka iznose vrtoglavih 100 eura po osobi, što danas nitko lud nije spreman platiti. Za autobusnu cijenu transfera od Čilipa do Korčule češki turista može ljetovati u Turskoj dva dana s plaćenim putom. Ispada da je skuplje iz Dubrovnika u Korčulu autobusom, nego u Tursku avionom – kaže Jure Vlašić, generalni direktor HTP-a, pojašnjavajući razloge nikad slabijeg polugodišnjeg bookinga.

Razlog lošeg bookinga u prvih šest mjeseci je i izostanak domaćih turista kojih je za 43 posto manje nego u prvih 6 mjeseci prošle godine. Podbačaju pridonosi izostanak ekskurzija u predsezoni, koje su zbog nižih cijena u okolnim destinacijama Lumbardi i Perni zaobišle Korčulu. Ipak posljednjih dana, nakon završetka svjetskog prvenstva u nogometu, tržište je donekle živnulo.

Interes za bookingom raste, što je znak za blagi optimizam i promjenu raspoloženja, kažu u upravi HTP-a. Drže da će ova sezona biti teška i neizvjesna do samog kraja, a mnogo će ovisiti o Talijanima, bez kojih neće moći biti prave turističke špice. Stoga su poziv premijera Berlusconia, da Talijani u recesijskoj godini odaberu domaća ljetovališta za ljetne odmore, Korčulani dočekali sa zebnjom.

Željan Petković Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

11 komentara “Zar i prijevoz tjera goste

 1. ANT (Uredi)

  Kasno je snižavati cijene u srcu sezone. Tu se može dobiti samo one malobrojne goste koji na to čekaju. Da su cijene bile donekle umjerene kada su ljudi planirali svoju destinaciju, sve bi bilo drukčije i gostiju bi bilo daleko više. Tada bi i HTP bio u stanju planirati sve od mogućih ušteda, zaliha u skladištima do radne snage. Uzalud je tražiti opravdanja; u gospodarstvu nema sentimentalnosti. Ako smo u kolu treba ga igrati i pokušati ga proširiti, ako smo stali ne isplati se dalje svirat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. bepina (Uredi)

  U toj firmi je došlo vrijeme za potpunu smjenu generacija. Žalosno je samo što su gradeći vlastite vile i vikendice zaboravili na budućnost svoje djece i unučadi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Miriam (Uredi)

  Bas me zanima kako drugi otoci, posebno u drugim zemljama, izlaze na kraj s tim “sindromom otoka”. Po toj logici svi bi otoci morali patiti od tog sindroma i zabiljeziti pad prometa, sto apsolutno nije slucaj. Ili se tu mozda ipak radi o nekom drugom “sindromu”?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. ramzes3 (Uredi)

  Da lumbarda je na mljetu g.Ggiću pa je jeftiniji prevoz.Svake godine je neko kriv .Da niste gospodo klepali lovu, mukte žderali i lokali neg malo uložili u te jadne hotele i taj jadan svit koji vam radi za minimalac možda bi bilo danas bolje

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ANT (Uredi)

  Miriam, vaš komentar me je ponukao na jednu komparaciju: ako brodogradilište, koje godišnje uvozi stotine ako ne tisuće tona čelika kao repromaterijala, može poslovati s profitom – zašto nebi mogli i hoteli. Lakše je prevesti goste nego gvožde. Netko će reći kako brodogradilište radi tokom cijele godine, hoteli doduše ne, ali ako je management uposlen punovremeno, što ga spriječava da i tokom zime radi na marketingu i prodaji kapaciteta i generiranju posla za proširenu sezonu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Miriam (Uredi)

  Apsolutno se slazem, ANT. Sad nemam tocne znamenke u glavi, ali ako ja mogu za otprilike 20€ doputovati iz Cilipa u Korculu (autobus iz Cilipa do Gruza nekih Kn 40, toliko sam platila prije dvije godine, a iz Dubrovnika za Korculu nesto malo vise nego 70, plus prtljaga), kako to da bi turist za to morao platiti 100E? Drugo, frigam ti ja upravu cetiriju hotela u Korculi (ako se ne varam) koja nije u stanju organizirati prijevoz iz Cilipa za Korculu, a da ne kosta 100€ po osobi? Ako su i karte za trajekt poskupile (naravno, sad vozi samo jedna tvrtka i vise nema konkurencije, tako se to radi), pa ja kao direktor 4 hotela nisam neki mali Ivica, nego ipak imam nekakvu poziciju za pregovore s njima. A ako ne, neka angazira brodice, recimo od Orebica do Korcule, njih barem ima. Pa to se tako radilo jos u socijalizmu, koji, kako znamo, nije mario za zakone trzista. Pa turisti koji lete do Cilipa nemaju sa sobom automobile da bi im trebao trajekt. Kako to da je let u Tursku jeftiniji nego prijevoz iz Cilipa u Korculu? Ako je to tocno, saznati kako oni to rade, a da nisu na gubitku. A ako jesu, kako ga pokrivaju. I, kako sam rekla, ako vec ne mogu pregovarati sa zrakoplovnim linijama – a ja ne znam zasto ne bi mogli, onda barem uzeti prijevoz iz Cilipa u Korculu u svoje ruke. Kao primjer. Ima jos cijeli niz stvari koje bi se moglo uciniti, kad bi postojala volja.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. grgur (Uredi)

  Da živimo u normalnoj i uređenoj državi uprava bi letila u more već pri 10tak godina i sad bi imali sređenu situaciju. Ovako na državnim jaslama mogu radit svakave perverzije bez ikakve odgovornosti unedogled. Da danas odu ovi naši kriminalci triba nam 10tak godina samo za oporavak. 10 godina ej!!!!

  A vi i dalje moji birajte uvik iste ljude, pa onda runjajte kako ništa ne valja. Lipo je još pokojni Franjo reka ‘stoka sitnog zuba’. Zna je on dobro s kim ima posla.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Paula (Uredi)

  Kad je već tema o morskom prijevozu i skupoči zašto ja svome ditetu od 4 godine moram plačat punu katamarn katu ok 55kn do Splita…zar dici nekad nije bilo do 6 godina mukte,ili bar da se plati cijena u pola nego cila…za mene je to sramota…jeftinije mi jepreko luke katamaran 27 kuna i ne platu mi za malu…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. runja (Uredi)

  Da nije malo kasno za “sindrom otoka” pa taj sindrom može donit i zaradu, ali treba ZNATI! Odavno je došlo vrime da svježa pametna mlađa ekipa učini nešto po struci važno za ekonomično vođenje hotelskog. Jer ruku na srce sami radnici i ostali godinama potkradaju bez kontrole i kad bi se to stavilo na kartu bila bi pozamašna svota. Niko se ne ponaša kao što bi mora tj neka vide kako rade privatni manji hoteli i mora biz dobiti ALI TREBA ZNATI!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.