Poznati i Korčula

Još uvijek nedovoljno istražena turistička destinacija u vremenu kada svijet postaje globalno selo, Hrvatska postaje sve više zanimljiva svjetskim zvijezdama.

Oči svijeta su uperene u njih. Gdje su oni, tu su i kamere. Kako je to dobro za  turizam, mnogi će reć. Bolja reklama od te ne može biti. I to je istina. No, nije svaka reklama dobra reklama, niti je potrebno na sva zvona razglasiti da neka poznata „faca“ dolazi baš u Hrvatsku, odnosno,  kao što je nedavno osvanula vijest kako Madonna namjerava provesti odmor na Korčuli.

Nije zlato sve što sija, i postoji cijena koju su ti ljudi platili kako bi bili tu gdje jesu, a ta  cijena je privatnost. Kako bi je ponovno imali, makar i na kratko, daleko od očiju svevideće kamere kojoj su izvrgnuti većinu svog vremena, spremni su platiti mnogo.

No, spremni su platiti (potplatiti) i mediji za jednu takvu inormaciju.

Kako izgledaju izbliza, što rade kada su na odmoru, što jedu, što piju, koliko su platili račun, koliku su napojnicu ostavili, kako se zabavljaju…Sve te informacije su novac.

U dnevnim novinama 24 sata, 07. srpnja 2010. objavljena je vijest  naslova „ Eva Longoria i suprug su u Dubrovniku jeli za 150 kuna“ s popisom svih konzumiranih jela i pića.

Hrvatska tek stvara ugled među takvom grupom gostiju iako su je kontinuirano posjećivali mnogi poznati umjetnici, pjevači, glumci, prinčevi i kraljevi..  Ali, ovo su neka druga vremena, neki drugi mediji… Mediji koji su očito postali gospodari života i smrti onih koji su se upustili u ples s vukovima.

Prošle godine Dubrovnik su posjetili Kevin Spacey i Beyonce i obadvoje su imali negativna iskustva s lokalnim medijima. Za razliku od Beyonce koja je išla u pratnji  s tjelohraniteljem koji se je i fizički sukobio s lokalnim TV snimateljem, Kevin Spacey se je odlučio na šetnju Stradunom usred bijelog dana bez pratnje tjelohranitelja, obučen u skromnu odjeću i sa kapom, teško prepoznatljiv. Može se samo pretpostaviti  kako je „novinar“ imao dojavu gdje je Kevin krenuo i u što je obučen pa je tako nastala ova mučna  i bespotrebna snimka.

Jedan korisnik se u komentaru pita nakon odgledane snimke: „Jeste uživali snimajući ga, oduzimajući mu ljudsko dostojanstvo, oduzimajući mu slobodu da mirno i opušteno prodje najljepšom ulicom na svijetu i to u gradu u kojemu je spjevana slavna himna slobodi?“

No, nije sve tako crno. Primjer za to je Eva Longoria koja je ove godine ples s vukovima otplesala mnogo bolje. Naime, putem facebook-a i twitter-a, objavljivala je statuse o tome kako se provodi,  slike s putovanja, nipočemu se nije isticala , bila je pristupačna, novinari  nisu bili tako napadni kao što je bio slučaj godinu dana ranije sa Beyonce i Kevin Spaceyijem. Na odlasku iz Hrvatske putem svog facebook profila kojeg prati preko 480 000 osoba, zahvalila se Hrvatskoj što je tako lijepa zemlja te da će joj ostati odlične uspomene.

Eva Longoria se  s medijima našla na pola puta, odlično je komunicirala s njima i s javnosti iskoristivši društvene mreže. Ali ne može se reći da je imala potpunu anonimnost i da paparazzi nisu vrebali kako bi došli do neke fotografije u kojoj Eva pokazuje svoje manje privlačno lice.

Korčulu je navodno namjeravala posjetiti Madonna sa svojom obitelji, i ako je to istina, zasigurno nije odabrala Korčulu za lude izlaske i kako bi je paparazzi naganjali u čemu može „uživati“ većinu svog vremena.

John Malkovich, Bill Gates, Tom Cruise, Catherine Zeta Jones, Michael Douglas samo su neki od svjetski poznatih ličnosti koje je Korčula u novije vrijeme ugostila, a lako moguće i još neke „face“ za koje se nikada nije niti saznalo jer nije bilo curenja informacija. Korčulu u to vrijeme nikad nisu zaposjeli novinari i proganjali „celebryitije“ po otoku. Neka tako i ostane. To je najbolja reklama koja se može imati za privući ovakve goste.

K.Š

Dodatak tekstu : Playlista posvećena novinarima
http://neon.com.hr/slobodno-vrijeme/playlista-posvecena-novinarima

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Poznati i Korčula

Komentari su zatvoreni.