Josipović u Korčuli

Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje u jednom malom, ali uspješnom škveru. Često putujem po Hrvatskoj i slušam priče o neuspjehu, a ovo je priča o uspjehu, o Vašem uspjehu i uspjehu vaših nizozemskih partnera, Grada i županije- kazao je predsjednik RH Ivo Josipović na porinuću novogradnje 1102, druge iz Serije Ibox, koju korčulanski škverani rade za nizozemske naručitelje, brodogradilište Peters i Kempena.
Riječ je o 21. novogradnji domaće brodograđevne tvrtke Leda d.o.o., zakupoprimca brodogradilišta Inkobrod d.d. u stečaju.Brod, dužine 100 metara,širine 13,4 metra, nosivosti 5200 dwt, krstila je supruga gradonačelnika Mirka Duhovića, Anita Duhovića imenom „Icceborg“.

Predsjednik Josipović je istaknuo važnost oživljavanja brodogradnje kao tradicije hrvatskog gospodarstva.
-Posebno mi je drago da je ovaj projekt u Korčuli uspješan kao proizvod dobre suradnje Hrvatske i Nizozemske,ovdašnjeg brodogradilišta ali i ovdašnjih ljudi grada županije,što je jedan sjajan model suradnje domaćeg i stranog kapitala. Siguran sam da će jedna od onih dobrih stvari koje ćemo donijeti u Europu biti i brodogradnja- kazao je na kraju Josipović.

Nazočna zamjenica veleposlanice kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj: Willemijn van Haaften pohvalila je gospodarsku suradnju dviju zemelja.
-Nizozemska je restrukturirala brodograđevnu industriju 80-ih godina. Hrvatskoj su danas potrebne teške i hrabre odluke. Spoj Petersa i Lede pokazuje da je moguće graditi brodove i da brodogradnja ima perspektivu u Hrvatskoj-kazala je na kraju zamjenica veleposlanice.
Nazočne su pozdravili i domaćini gradonačelnik Mirko Duhović i zamjenik župana Frano Skokandić koji su naglasili kako je riješen dio problema 12-godišnjeg stečaja Inkobroda koji bi konačno trebao riješiti vlasničke odnose.

Hvatska je učinila sve što je potrebno

Upitan da komentira najnoviju odluku Haškog suda o irelevantnosti topničkih dnevnika, predsjednik RH Ivo Josipović na Korčuli je odgovorio:
– Pokazalo se da je Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno, što je dobro jer su Hrvatskoj širom otvorena vrata Europe. Hrvatska će i dalje nastaviti suradnju s Haškim sudom.
Na pitanje da kao vrhovni zapovjednik MORH-a prokomentira zašto je od javnosti zatajen napad talibana na hrvatske vojnike u Afganistanu, Josipović je odgovorio da koliko zna “nitko to nije tajio”, te da izvješća MORH-a o afganistanskim operacijama dolaze redovito.

Željan Petković

Pošalji dalje: