Viteške igre otoka Korčule

Korčula – U utorak, 8.srpnja ove godine, Grad Korčula ponovno nakon 10 godina, kao domaćin vraća Festival viteških igara otoka Korčule, koji je jedinstven po viteškim igrama s mačevima, jer gotovo u svakom mjestu, postoji viteška udruga. Uz Grad Korčulu, organizaciju vodi TZ Korčule, čija nam je direktorica Hana Turudić napomenula da će se u gradu i mjestima na otoku, izvesti oko 40-tak predstava domaćih i stranih izvođača.

Tijekom festivala će se  u Korčuli (od 7-17.7.2014) održati i međunarodni 28. ICTM kongres za etno koreografiju i tradicionalnu glazbu, gdje će biti Elsie Ivancich Dunin iz SAD, Flagstaffa (29. srpnja 2011. postala počasna građanka Grada Korčule,za izuzetne zasluge u istraživanju,očuvanju i širenju tradicijske glazbe,uključujući folklornu,popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples) čijom je zaslugom 2000. godine Korčula bila domaćin međunarodnog simpozija Grupe ICTM.

Gospođa Dunin je suradnica i savjetnica na Istitutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Prošle nam je godine u Pupnatu, za vrijeme izvođenja viteške igre Kumpanjije kazala da je istraživanjem ustanovila kako su mačevalački plesovi prisutni u hrvatskim zajednicama diljem svijeta ,dok ove s otoka Korčule promiču viteške igre i tradiciju mačevalačkih plesova te na taj način identitet, specifičnost i vrijednost Korčule po svijetu. Prof. Dunin je iskazala  zadovoljstvo jer će u Korčuli biti preko stotinjak međunarodnih stručnjaka iz etnokoreologije, znanosti koja proučava ljudske pokrete tijekom plesa. Festival viteških igara će okupiti sve VU  koje izvode morešku i kumpanjiju. U gradu Korčuli se više od 400 godina sačuvao mačevalački ples moreška (izvodi ga istoimeno KUD i HGD „Sveta Cecilija“, a u ostalim mjestima otoka Korčule njeguju se kumpanije (Blato, Vela Luka, Smokvica, Čara i Pupnat) dok se u Žrnovu izvodi moštra. Svi se ovi mačevalački plesovi  tradicionalno igraju u izvornim ambijentima na određene blagdane svetaca zaštitnika pojedinih mjesta, u novije vrijeme imaju i komercijalne nastupe.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Festival iz 2001. Kumpanjija Pupnat-ispred-crkve Moreskanti

Pošalji dalje: