Kinesku cijenu – europsku kvalitetu nudi Korčulanski iseljenik Franko Cetinić

Korčula – Nedavno je u Korčuli boravio Agus Sardjana veleposlanika Indonezije u RH, kada je pakazao zainteresiranost Indonezije za gradnju brodova u korčulanskim brodogradilištima. Na sveopće iznenađenje, u njegovoj su pratnji bila tri Hrvata: Franko Cetinić, iseljenik i ugledni biznismen i predsjednik British Croatian Busines Club te Velimir Cetinić, direktor tvrtke Cefrank i dr. Ivica Tomić, bivši veleposlanik RH u Engleskoj. Pogledi, razmišljanja i sjećajno vraćanje u prošlost su potvrdili da se autor ovog napisa poznaje s Frankom Cetinićem. Međusobni razgovor šetnjom po gradu Korčuli kazuje da je Franko djetinjstvo proveo u Korčuli (radničko naselje, teta mu je Frana Padovan, pamti Naplov i frnje u Hoberu) gdje je i rođen 1952. g. zatim se preselio u Blato, završio obrtničku školu i postao tokar, da bi 1970. g. krenuo putem mnogih Blaćana u iseljeništvo k ocu u Australiju.

Kao tokar brzo pronalazi posao u Sidnjeju gdje dobiva priznanje kao zanatlija. Privikao sam se dobro na život tamo, gdje je završila cijela obitelj, još jedan brat i sestra, priča Franko Cetinić, koji je 1979. godine osnovao firmu CEFRANK. Tako se i danas zove. To na engleskom znači: -Pogledaj Franka! s kojom proizvodi ambalažu za visokotlačne plinove. Taj mu je jedinstveni proizvod 1966. g. omogućio otvaranje firme i u Kini (gdje danas zapošljava 250 radnika). Moja firma je obiteljska međukontinentalna, proslavljena proizvodnjom specifične ambalaže za plinove pod visokim tlakom. Kineska cijena -europska kvaliteta, to je moj moto, priča naš sugovornik.

Sad u krizi se traži da je cijena konkurentna i da je proizvod kvalitetan, upozorava Franko Cetinić. Punih 40 godina u Sidneju, supruga engleskinja, imaju troje djece, i kad je razmišljao o povratku na rodni otok, njegovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji cijevi za tekući plin, okrenulo mu je životni put. Umjesto u Korčulu, krenuo putem čuvenog korčulanina Marka Pola u Kinu, gdje već 20 godina ima pogone za proizvodnju ambalaže tehničkih plinova. Unazad četiri godine otvara pogon u Londonu, tamo živi s obitelji, sada kao umirovljenik. Nakon Hrvatske samostalnosti češće je u domovini, jer ga zovu poslovi. Pomagao je u Domovinskom ratu, bio na prvoj liniju pored Slanoga u Dubrovačkom primorju, kada je Korčuli poklonio vozilo, za obrambene potrebe.

U Londonu je osnovao British Croatian Business Club gdje je predjednik, a dr. Ivo Tomić predsjednik predstavništva u Hrvatskoj. Na njegov nagovor je indonezijski veleposlanik došao na Korčulu, i potvrdio zadovoljstvo viđenim trudom korčulanskih brodograditelja. Sada umirovljenik, ima više slobodnog vremena(sin direktor firme)pa je Franko postao i član uprave Kluba poduzetnika iseljene Hrvatske, i velikog pokreta za pomoć stanovništvu otoka Bali (turistički najpoznatiji indonezijski otok) gdje su teroristi ubili u jednom klubu 380 ljudi, među njima i stotinu australaca, priča Franko Cetinić. Iako češće izvan obitelji, nikada se nismo sporili. Zajednički dinamičan život uz vjeru i međusobno poštovanje, nas drži zajedno, što je Franku Cetiniću, kako kaže, omogućilo da slovi za spretnog biznismena koji uživa golemi ugled ne samo među našim iseljenicima već i u poslovnim krugovima. Vidno zadovoljan da se nalazi među našim poslovnim ljudima iz raznih zemalja koje vodi i spaja isti jezik, ljubav prema zemlji porijekla s istim ciljem, gospodarski promovirati Hrvate i Hrvatsku širom svijeta. Ima veliku želju (ali i nepristupačnost shvaćanja EU) da više ulaže u Europu i Hrvatsku, te zaposliti ljude na rodnomu otoku i tako zaustaviti trend iseljavanja mladih Blaćana i otočana.

Tekst i snimak : Niko Perić

Franko Cetinic

Pošalji dalje:

2 komentara “Kinesku cijenu – europsku kvalitetu nudi Korčulanski iseljenik Franko Cetinić

 1. Dele (Uredi)

  Uz dužno poštovanje gospodinu , draže bi mi bilo da je prva rečenica imala svoj nastavak a ne najednom da se pise di je on bi , jel njega interesira koliko san ja pataka izvadi ovu godinu ?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. niko perić (Uredi)

  Dele,
  tri dana prije napisa o Franku Cetiniću je bio objavljen tekst o boravku indonezijskog veleposlanika u RH,gdje si mogao pročitati sve o njegovom dolasku na Korčulu,što je vidi i zaključio.Mene je nakon te vijesti zainteresirala njegova pratnja,u kojoj sam naknadno pronašao zanimljivu temu o našim ljudima u svijetu.
  Da si pročitao na vrijeme o boravku veleposlanika iz Indonezije,ne bi ti trebalo davati naputak što sam trebao napisati.Tu sam tehniku odavno savladao.Svejedno,drago mi je da si počeo čitati ovaj portal,nastavi svaki dan,pak se nećeš nači među zalutalim padobrancima. Uz moj pozdrav Viko ne viko Svako Ti Dobro želi Niko.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.