Žrnovski Galijoti osvojili još jedno odličje

Na desetom lađarskom kupu u Krvavcu održanom 15. srpnja na kojemu su nastupile najbolje veslačke ekipe iz doline Neretve galijoti iz Žrnova osvojili su još jednu brončanu medalju.

Na ovogodišnjoj jubilarnoj lađarskoj manifestaciji koja se tradicionalno organizira u sklopu proslave blagdana Gospe karmelske, zaštitnice župe i Dana općine Kule Norinske nastupilo je 18 najboljih lađarskih posada. Prije samog natjecanja održan je mimohod lađarskih ekipa u čast poginulog hrvatskog branitelja Marija Nikolića – Kiša iz Krvavca i folklorni nastup KUD-a župe Bagalović. Nakon što je sudac utrke označio start posade su žestokim tempom počele veslati uzvodno prema Metkoviću gdje su se nakon okreta oko mosta brzim sprintom nizvodno vratili nazadn na startnu liniju. Ovu utrku još nazivaju i „Mali maraton“ jer je duga oko 15 kilometara i zbog veslanja uzvodno prilično zahtjevna i teška.

„Ovo je jedna od najtežih utrka koju sam odveslao u proteklih sedam godina. Zbog veslanja uzvodno na nekim mjestima morali smo presijecati rijeku što iziskuje dodatni napor i stvara gužvu, a nakon okreta na mostu u Metkoviću morali smo veslati strahovitom brzinom da bi izborili odličje. Utrka je bila neizvjesna do samog kraja, a bilo je i guranja i sudara lađa“ – rekao je predsjednik UL Žrnovski galijoti i veslač Željko Curać.

Iako je utrka bila neizvjesna odličja su ponovno odnijeli favoriti. Prvo mjesto osvojila je ekipa Crni put iz Metkovića, drugo mjesto Gusari iz Komina, a treće Žrnovski galijoti, a upravo se od tih ekipa najviše očekuje na ovogodišnjem Maratonu lađa koji će se održati u subotu 9. kolovoza.

„Sretni smo zbog medalje ali ovu utrku smo prvenstveno odradili radi novih veslača. Želimo ih pripremiti na ono što ih čeka na Maratonu lađa. Utrku su odveslali vrlo dobro, u odličnoj smo formi“ – navodi Željko Curać.

Zanimljivo je kako već drugi put ove godine posada Crnog puta završava utrku ispred Gusara, mnogi se pitaju nije li došlo vrijeme za promjenu nositelja štita kneza Domagoja, a u lađarskim krugovima često se spominju i galijoti kao moguće iznenađenje.

„Iako su Gusari uvijek jaki i opasni, dajem malu prednost Crnom putu. Svaku godinu sve više napreduju, a ove godine su dostigli izvrsnu formu. Mi ćemo dati sve od sebe, kao i uvijek. Plasman od prvog do petog mjesta smatrat ćemo uspjehom. Vidimo se na Maratonu !“ – rekao je Željko.

Dora Mikelić

Ladarski_kup_u_Krvavcu_150 Ladarski_kup_u_Krvavcu_129-1 Ladarski_kup_u_Krvavcu_149 Ladarski_kup_u_Krvavcu_129 Ladarski_kup_u_Krvavcu_065

Pošalji dalje: