Najveći kruzer na svijetu dobiva korčulanske liftove

Danas je iz korčulanskog brodogradilišta LEDA d.o.o. krenuo izvozni proizvod za ugradnju liftova u najvećem kruzeru na svijetu.

– Ponosni smo što smo kao korčulanski brodograditelji završili još jedan uspješan projekt za KONE elevators iz Finske – ističe Vicko Ivančević, tehnički direktor Lede. U travnju ove godine ugovorili su posao izgradnje konstrukcije za liftove kao i pomoć pri kompletnom opremanju istih. – Izradu smo započeli u svibnju, sve je odrađeno u roku do sredine listopada i na zadovoljstvo naručitelja KONE, gdje smo zadovoljili njihove visoke standarda – kazao je Ivančević na današnjem ispraćaju višenamjenskog broda “Frisian lady” (dužine 105 metara, nosivosti  4.500 tona) u čijim se palubama nalazi izuzetno vrijedan i problematičan teret, kojega su proteklih dana ukrcali njihovi radnici uz pomoć inspektora osiguranja Mira Alibašića i Veljka Jeričevića, kao i predstavnika Konea.

Zbog sigurnosti isplovljavanja trebalo je uz pomoć ronioca i video-kamere snimiti dno podmorja, da bi sve bilo prema uvjetima osiguranja. Tako je u dva skladišta ukrcano 49 modula te 66 manjih boksova i paleta. To je ukupno 12 servisnih liftova visine po 60 metara i 12 panoramskih liftova po 45 metara visine. – Moram izraziti svoju zahvalnost svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno našim radnicima i kooperantima – kaže tehnički direktor brodogradilišta LEDA. Kako se očekuje, brod bi put od 2.400 nm mogao završiti oko 4.-5. siječnja 2015. godine. Zanimljiva je činjenica da su liftovi građeni za najveći kruzer na svijetu, ”Oasis 3”, koji se gradi u STX France brodogradilištu u Saint Nazairu.

Kruzer “Oasis 3” za Royal Caribbean International je dužine 362 metara, maksimalne širine 66, te ukupne visine 81,5 metra i može ploviti brzinom od 22,5 čvora. U svojim super modernim prostorima ima sve sadržaje kao veći grad. Na njemu će se moći smjestiti 6.366 putnika, o kojima će kao i o brodu na kruzing putovanjima brinuti 2.100 članova posade. Znači, na brodu će imati smještaj ukupno 8.466 ljudi. Vrijednost broda je preko jedne milijarde eura.

Tekst i foto: Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: