Jelena i Darko primit će priznanje Ponos Hrvatske

Jelena Šeparović iz Blata i Darko Oreb Šipan iz Vele Luke 1. veljače će primiti priznanje Ponos Hrvatske 2014.  Naime, članice ocjenjivačkog suda Ponosa Hrvatske za 2014.: Melita Hrengek, Mirjana Krizmanić, Slavica Knežević i Eni Šarac, odabrale su 24 heroja, ljude velikog srca, junake modernog doba koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost. Više od dvije stotine hrabrih i zaslužnih koji su svojim djelima pokazali da svatko od nas može biti heroj i mijenjati svijet primilo je, tijekom proteklih 10 godina, skulpturu Srce na dlanu. Projekt ima za cilj afirmaciju društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije. Udruga Ponos Hrvatske ove godine slavi jubilarnu, desetu obljetnicu priznanja.

Odgojiteljica u Dječjem vrtiću Blato Jelena Šeparović, majka troje djece, darovala je matične stanice te spasila život čovjeku u Španjolskoj. Uzorak krvi za Zakladu Ana Rukavina Jelena je darovala 2006. godine. Poziv je dobila sedam godina poslije.

– Smatram da ako postoji mala šansa da nekome spasiš život, tu nema mjesta premišljanju. Strah je cijelo vrijeme bio prisutan, ali me nije pokolebao. Ipak se radilo o nečijem životu. Transplantacija je bila neugodna više nego bolna. Trajala je punih pet sati. Bila sam priključena na aparat koji je iz jedne ruke vadio krv i odvajao matične stanice. Ostatak je vraćao u tijelo kroz drugu ruku. Osoblje bolnice, medicinski tehničar, liječnica i sestre bili su kraj mene. Po završetku sam bila malaksala. Osjećala sam i bol u kostima, ali nakon nekoliko dana sam se oporavila. Veličanstven je osjećaj znati da nekome možeš spasiti život. Možda i taj netko ima bebu koja ga čeka kod kuće, rekla je Jelena (29) obrazlažući kako bi opet prošla kroz cijeli postupak znajući da je u pitanju tuđi život. Posebno je osjetljiva kad su u pitanju djeca, a za njih bi učinila sve stoji u obrazloženju Udruge Ponos Hrvatske.

Pomorac Darko Oreb Šipan iz Vele Luke godinama pomaže djeci s teškoćama u razvoju. Osim tri humanitarne izložbe na kojima su se prodavali njegovi unikatni radovi od inoksa, Darko je na kruzerima na kojima plovi već dva puta ugostio djecu iz udruge “Cvitić” iz Vele Luke.

– Moja najveća okupacija je zaslužiti njihov osmijeh – kaže pomorac iz Vele Luke, Darko Oreb (35). Zadnje četiri godine on nesebično pomaže djeci s posebnim potrebama s Korčule. Njegovi mali gosti i njihovi roditelji ukrcali su se u dubrovačkoj luci. Obišli su kruzer, MSC Fantasia, kupali se u bazenima te jacuzziju, posjetili teatar, a najviše su se oduševili 4D kinom. Darka je na angažman ponukala činjenica da tvrtka MSC za koju radi nesebično surađuje s UNICEF-om oko donacija za djecu u Africi i Brazilu.

U dvorani Kornati, Hypo Centra 1 u Zagrebu 1. veljače  tijekom prijenosa HRT-ove  svečane dodjele priznanja Srce na dlanu, skulpturu koju je izradio ugledni umjetnik Ivica Propadaloprimit će  Jelena Šeparović i Darko Oreb Šipan.

Nagrada Ponos Hrvatske pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika RH-a.

Tekst i foto  : Dina Cahun – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: