Korčula spremno očekuje turističku sezonu

Ovogodišnja turistička sezona u Korčuli počinje 23. Ožujka kada će svoja vrata prvim turistima otvoriti hotel “Marko Polo” s četiri zvjezdice. Slijedi program za Uskrs i grupe u travnju iz Austrije, Francuske, Tajvana i SAD-a, kada za prvosvibanjske praznike tradicionalno dolazi veća skupina slovenskih turista, kaže Mihajlo Grgić, direktor marketinga HTP Korčula. On je zadovoljan nedavnim spektakularnim koncertom i prezentacijom Korčule i DNŽ u dvorani Vransko kod Celja gdje su u organizaciji Turističke agencije “OJLA”, TZ DNŽ,TZG Korčula i HTP Korčula nastupili na koncertu pred 1.600 gostiju “Ragusa Vecchia”, Goran Karan, Đani Stipaničev i dvije slovenske glazbene grupe, uz prezentaciju posebnih programa putovanja.

Uz prezentaciju naše regije, domaći hotelijer je predstavio svoj novi turistički paket-aranžman u kojemu je pored izleta, najprimamljiviji koncert poznate klape “Kumpanji“, zakazan za 30. travnja, a koji se nalazi u sklopu petodnevnog turističkog paket-aranžmana. – Uz prezentaciju Korčule u Celju, uskoro idemo na sajam u Berlin koji je vodeći međunarodni stručni sajam turizma, na kojem se predstavlja cijela raznolikost putovanja. Na sajmu ćemo uz sklapanje poslova, susrete s poslovnim partnerima, upoznavanje novih trendova, koncepata i mogućnosti suradnje, ponuditi korčulanski promidžbeni materijal – kaže Hana Turudić, direktorica TZ Grada Korčule. – Mijenja se situacija na svjetskom turističkom tržištu,pa i mi domaćini moramo pratiti te promjene. TZ Korčule upravo priprema brošuru koja je novi imidž Korčule, a ovih se dana popunjava web stranica – napominje direktorica TZ Korčule, dodajući da je u pripremi i pilot projekt predsezone i posezone, čime se želi povećati broj dolazaka i noćenja stranih turista. – Za koji dan započinju radionice za privatne iznajmljivače. Većinom su poznate ovogodišnje glavne tradicionalne kulturno-zabavne priredbe – kaže Turudić.

Korčulane i njene posjetioce ove godine očekuju brojne zanimljive manifestacije sve do listopada:

– 19.ožujka – svečani nastup kumpanije na proslavi blagdana Sv. Josipa zaštitnika u Veloj Luci.

– Od 29.ožujka do 5. travnja – Veliki dani Velikog tjedna i procesije korčulanskih bratovština ulicama grada.

– U Korčuli se 25. travnja održava Međunarodni triatlon Marko Polo Challenge, dok se 30. travnja priređuje koncert klape Kumpanji.

– U lipnju će se svake srijede prirediti folklorne večeri u Lumbardi, a jednom tjedno ribarske večeri i „Večeri smokviške tradicije“ u Smokvici. Svakog ponedjeljka i četvrtka s početkom u 21 sat izvodit će se mačevalački ples moreške u Korčuli. Svečano otvaranje Festivala viteških igara u gradu Korčuli održat će se 19. lipnja, Lađarska regata od Račišća do Korčule zakazana je za 27. lipnja, dok je dva dana kasnije, 29. lipnja organizirano svečano izvođenje kumpanije, nastup klape i limene glazbe na proslavi blagdana Sv. Petra u Čari. U Korčuli se 30. lipnja održava jedinstveni maškarani doček pola Nove godine uz glazbu uživo, ples pod maskama, noćno kupanje i vatromet.

– Tijekom srpnja svakog ponedjeljka i četvrtka u 21 sat izvoditi će se mačevalački plesa moreške u ljetnom kinu u Korčuli, svakog utorka u 21 h koncert klasične glazbe u Katedrali sv. Marka, a u susjednoj Lumbardi svake srijede biti će priređene folklorne večeri. U Blatu svakog četvrtka organizirano je izvođenje lančanih plesova s mačevima kumpanije.

– U Veloj Luci od 9. srpnja svaki četvrtak će svi zainteresirani moći uživati u ribarskim večerima tradicionalne luške kuhinje,a u Lumbardi svakog petka ribarske večeri, kao i u Smokvici jednom tjedno u „Večerima smokviške tradicije“, dok će 9. srpnja biti svečano izvođenje kumpanije na blagdan blažene Marije Petković u Blatu. U Korčuli se od 16. do 18. srpnja odvija „Međunarodni Marko Polo Festival pisme i vina“, a 19. srpnja u 20 h na trgu sv. Justine u Korčuli festival vina „Crni otok – bijela vina”.

– U Čari se 25. srpnja održava vjerski i kulturni program na proslavi sv. Jakova i Gospe od čarskog polja

– Od 25. srpnja do 2. kolovoza degustacije lokalnih vina na petom izdanju Dana Pošipa u Smokvici i Čari.

– 29. srpnja se uz blagdan suzaštitnika Grada Korčule obilježava i Dan Grada kada je tradicionalna procesija i svečana izvedba viteške igre moreške, te Festivala Grka u Lumbardi uz kušanje vrhunskih vina grk i plavac lumbardskih vinara.

– Već 1. kolovoza je u Veloj luci tradicionalna „Večer kupusa na tabak“ uz glazbu, kupus „na tabak“,riblje specijalitete, lokalna vina i kolače, dok će se u KOrčuli kroz kolovoz svakog ponedjeljka i četvrtka u 21 sat izvoditi mačevalački ples moreške, a u katedrali sv. Marka svakog utorka u 21 sat koncert klasične glazbe.

– U Lumbardi su svake srijede organizirane folklorne večeri, dok će se svakog četvrtka u Blatu izvoditi kumpanije.

U Veloj Luci tijekom kolovoza svakog četvrtka biti će priređene tradicionalne ribarske večeri, kao i u Lumbardi svakog petka, te u Smokvici svakog petka u 21 sat folklorne večeri i izvođenje kumpanije, dok će se jednom tjedno  rganizirati ribarske večeri i „Večeri smokviške tradicije“.

– Vela Luka organizira 5. i 6. kolovoza međunarodni „Open Jazz Festival“, dok se u Pupnatu 5. kolovoza obilježava dan mjesta i svetkovina „Gospe od sniga“, uz svečano izvođenje kumpanije, koncert klape i pučka fešta. U gradu Korčuli je za kolovoz predviđen „ŠUŠUR! Festival od riči“ – festival za i o književnosti,te Prvenstvo Grada u vaterpolu, kao i Korkyra Jazz Festival.

– Čuvena „Makarunada“uz demonstraciju izrade domaće tjestenine i kušnju se održava u Žrnovu 5. kolovoza, a u Postrani 15. kolovoza u 20 i 30 sati izvest će se moštra, nastup klape i pučka fešta, dok se u Lumbardi organizira Festival Grka – kušanje vrhunskih vina grk i plavac lumbardskih vinara.

– Rujan je već godinama poznat po tjednu Korčulanskog baroknog festivala, a u Lumbardi se  svake srijede održavaju folklorne večeri. Korčula izostavlja ponedjeljak i nastavlja svakog četvrtka u 21 sat izvođenje mačevalačkog plesa moreške. Isto tako se do 10. rujna održavaju u Veloj Luci svakog četvrtka ribarske večeri tradicionalne luške kuhinje i dobrog društva uz glazbeni program, a jednom tjedno u Smokvici ribarske večeri i „Večeri smokviške tradicije“.

Kako se očekuje, Korčula će ove godine uz modernizaciju svih hotela produžiti turističku sezonu, pa će se u Lumbardi za kraj ljeta održati tradicionalno druženje „Svrha lita“ uz pečenu i lešo škopčevinu, mlado vino i živu glazbu. Tako neće ni listopad biti siromašniji, jer će se svakog četvrtka do polovine listopada u 21 sat u Korčuli izvoditi mačevalački ples moreška ,a u Blatu 25. Listopada nakon misnog slavlja tradicionalna degustacija i blagoslov domaćeg kolača lumblija.

Već se u gradu Korčuli priprema za 14. studenog kada se održava susret klapa „Martinovo lito“, da bi se u prosincu 19. prosinca održao u Korčuli godišnji koncert HGD sv. Cecilija uz orkestar limene glazbe, klapu i zbor. 26. prosinca će se održati godišnji koncert KUD Moreška uz orkestar limene glazbe, klapu i zbor.  Od već utvrđenih događanja Korčula će 31. prosinca prirediti običaj pjevanja „kanconete“ u susret Novoj Godini.  Uz ovako brojne priredbe,ističu se i tradicionalni blagdani Velike i Male Gospe, sv.R oka, sv. Nikole, a mnoge organizacije još pripremaju i uskoro će objaviti dodatne kulturno-zabavne priredbe.

Tekst i foto : Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: