Sumnjiv rođendanski ručak: Obitelj skoro umrla od trovanja

Obitelji Favro iz Blata na Korčuli konzumirala je meso i bijelo vino kupljeno u lokalnoj trgovini. Nakon jela im je pozlilo, s teškim neurološkim smetnjama završili su kod liječnika koji je  pozvao sanitarnu inspekciju, no ona je po uzorak došla tek treći dan

Što od nadležnih može očekivati potrošač kad se otruje hranom ili pićem – reagiraju li institucije zaista onako kako se od njih očekuje – brzo i efikasno? Slučaj 48-godišnjeg Nikole Favre iz Blata na Korčuli,  cijele njegove obitelji, pokazuje kako to baš i nije tako.

Sanitarnoj inspekciji trebala su puna tri dana da iz Korčule dođe u 30 kilometara udaljeno Blato i uzme uzorak vina od kojeg se, moguće, obitelj Favro otrovala. Hranu koju je obitelj istog dana konzumirala potpuno su  zanemarili.

Teški simptomi

Sve je počelo u ponedjeljak, prije točno tjedan dana, kad je obitelj Favro za ručkom slavila djedov 78. rođendan. Dan ranije se za tu prigodu, u istoj, lokalnoj trgovini u Blatu, kupilo meso i bijelo uvozno vino.

Sutradan, na ručku, svih šest članova obitelji – Nikola Favro, njegova supruga, dvoje odrasle djece, suprugin otac i brat, ručali su istu hranu, da bi nakon jela četiri člana obitelji nazdravila s malo vina, a Nikola i kći, budući da su bili na antibioticima, s vodom.

Ni minutu nakon toga neurološke je smetnje prvo osjetio djed. Počeo je, priča nam Nikola, jako drhtati i gubiti se, pričati nepovezane besmislice, nije odgovarao na pitanja niti je ikog razumio. Srce mu se jako uzlupalo, cijeli je drhtao.

– Polegli smo ga na kauč, izmjerili visok tlak, i bilo mu je sve gore. Uplašili smo se da nije u pitanju moždani udar pa smo ga supruga i ja stavili u auto i odvezli u ambulantu. Tada nas je nazvao šogor, i požalio se da mu je isto jako loše, a u međuvremenu je kod kuće iste simptome osjećao i sin, pa sam obojicu isto doveo u ambulantu.

Na kraju je na hodniku ambulante kolabirala i supruga. Simptomi su kod svih trajali nekoliko sati, i tek su navečer iza osam sati pušteni iz ambulante kući. Dok sam ih onakve gledao u ambulanti, vjerujte mi, bio sam uvjeren da mi obitelj umire pred očima. Evo tek danas, u nedjelju, tjedan dana nakon svega, moji se članovi obitelji osjećaju dobro, ispričao je našem listu Favro.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista

Pošalji dalje:

4 komentara “Sumnjiv rođendanski ručak: Obitelj skoro umrla od trovanja

 1. Nijemoguce (Uredi)

  Nemoguce da su one dvije fine gospodje nesto zanemarile, mozda nije u njihovoj nadleznosti? Tri dana? Moramo i buru uzet u obzir, ipak je bila dosta jaka a sve nase prometnice su na direktnom udaru pa su se pribojavale za vlastitu sigurnost. A hranu su zanemarile zahvaljujuci velikom iskustvu pa su onako forenzicarski odlucile da to sigurno nije. Najveci problem ovdje je manjak strucnosti doticnih javnih sluzbenika, a pravolijek je da se iste prijavi visoj instanci. Pa na kraju mozda i pocmu radit taj nadasve neugodan posao za koji svaki mjesec primaju placu s komplimentima poreznih obveznika.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. SLAVKO (Uredi)

   Nemoguće da je samo jedan komentar.PI… tko po tvme onda radi u ovom gradu.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. ptičica (Uredi)

  Nisam imala priliku pročitat izjavu Županijskog ZZJZ i nihovog ravnatelja dr M.Lakića. Bilo bi zanimljivo čuti drugu stranu priče jer je ovako vrlo neugodan slučaj prosto za nevirovat. ************

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. 123 (Uredi)

  Ovaj napis, ako se to može uopće tako nazvat, nema veze s vezom. Da je istina što piše, sadržavao bi i izjavu doktora. Riga mi se *****

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.