Francuz u Korčuli

Francuzu  Josephu le Correu ovo je prva zima u Korčuli, ovdje je trenutačno jedini  Francuz i prvi puta tu nije kao turist. Hrvatski je počeo učiti na slavističkom tečaju u Parizu, onako, iz zabave, jer je imao vremena, i to je bilo presudno da  prvi put posjeti Hrvatsku pa tako i Korčulu 1983.

Ljepota Korčule, sunčanje, kupanje privlačili su ga više od trideset godina. Otkako je u mirovini, rodila se ideja da otvori knjižaru u Korčuli – njemu će poslužiti kao hobi, kaže, i razlog da dulje  boravi u gradu, a turistima i mještanima donijet će novu ponudu kakve do sada nije bilo. Zato je otvorio Kutak knjige – ljeti u njega više zalaze stranci jer nudi naslove na različitim jezicima, a zimi domaći.

Osim zbog knjiga – Korčulani u knjižnicu dolaze i na tečaj francuskog, koji je prilagođen za njihove potrebe, a uz to se i dobro zabavljaju.

Onima koji s francuskim još  nisu na ti, u knjižari u mjesecu frankofonije, uz naslove na francuskom nude poseban izbor francuske književnosti – na hrvatskom. Joseph je zadovoljan početkom rada svojeg Kutka knjige, nada se da je ponudio nešto novo i  turistima i domaćima.

Knjižara je  aktivirala i Korčulane i potaknula ih da čitaju francusku književnost i uče francuski, i tako u zimi pustoj Korčuli razbila monotoniju. Ne samo tečajem i francuskim knjigama – u mjesecu Frankofonije  knjižara Kutak  knjige odlučila je počastiti Korčulane i tjedanom  francuskog filma.

VIDEO na HRT.HR

HRT.HR

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Francuz u Korčuli

 1. A Kušpilić (Uredi)

  Hvala gospodinu Josephu što čini za svoj i naš grad Korčulu.
  Mislim da je vrijedno napomenut i nadam se da sam dobro primjetio,
  da gospodin zapošljava dvoje mladih ljudi, plaća porez, najam prostora.
  Također gradu plaća par kvadrata uz park, kako bi svojim čitateljima priuštio ugođaj čitanja na pižulu u hladu.
  Svaka čast gospodine Joseph.
  Vjerujem da će naš novi budući gradonačelnik prepoznat vrijednost vašeg djelovanja u našoj maloj sredini.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.