Korčulanski SDP-ovci o prometnoj povezanosti otoka

Franc Stenek (SDP), kandidat prijevremenih izbora za gradonačelnika Korčule, održao je u nedjelju navečer predizborni skup. U dvorani Centra za kulturu, uz članove SDP-a i koalicijske partnere iz redova HNS-a i HUS-a te simpatizere, skupu je nazočio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Mladen Marelić te član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković, koji su na tribini govorili o prometnoj povezanosti Grada i otoka Korčule. Uvodnim je pozdravom kandidat za gradonačelnika Franc Stenek istaknuo da će sa svojim zamjenikom Lovrom Krstulovićem uz pomoć birača učiniti Grad Korčulu privlačnijim i otvorenijim novim idejama i ulaganjima, kako bi Korčula sa svim MO postala suvremeni Grad zadovoljnih i kreativnih ljudi.

Ministar je predstavio planove Vlade RH za rješenje otočkog važnog pitanja prometne povezanosti, na što Korčulani imaju brojne primjedbe. Pozitivni pomaci po pitanju kvalitete povezanosti se poboljšavaju, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić, uz napomenu kako se iziskuju financijska sredstva koja je, posebice u ova krizna vremena, teško osigurati, ali uz pomoć EU mnogi su projekti pred rješenjem. O raznim aspektima prometne (ne)povezanosti ministar je rekao da država služi “da omogući građanima normalan i dostojanstven život”. Izdvojio je dva pomorska projekta: sufinanciranje izgradnje pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci i izgradnju nove luke u Korčuli za koju su studije u tijeku. Vlada RH je odnedavno postavila novi trajekt Ploče – Trpanj, kao i veći preko Pelješkog kanala između Orebića i Korčule, koji su izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima, i plove izvan sezone s 24 dnevne linije, a u sezoni 40.

Vlada je osigurala 240 milijuna kuna za pomorsku subvenciju, iznenadivši Korčulane najavom da će tijekom zimskih mjeseci za sve stanovnike Hrvatske i EU biti isti trošak putne karte kao i otočanima, vjerujući da će povećati broj dolazaka na otok u zimskim mjesecima. Otočke iskaznice nekima predstavljaju problem, čulo se od ministra koji je obećao “ispravak greške”, tako da će umirovljenici, studenti i od svibnja svi otočani moći umjesto jedne plovidbe u jednom pravcu po povlaštenoj cijeni koristiti više puta. Boljoj prometnoj povezanosti otoka pridonijelo bi povezivanje hidroavionima, o čemu se mnogo govori, rekao je ministar i naglasio da oni uz Lučke uprave i Županije pružaju pomoć investitorima u pogledu ishođenja potrebitih dozvola. Stavio je u zadatak budućem gradonačelniku završetak nesporazuma između Grada Korčule i konzervatora, kako bi se konačno i Korčula uvrstila u luke za hidroavione.

O izgradnji Pelješkog mosta je rekao da više nije san, nego realnost, s podatkom kako je međunarodni natječaj vrijedan više od dvije milijarde kuna, da će koncem godine biti izabran izvođač i da izgradnja može početi. O cestovnoj infrastrukturi otoka Korčule i susjednog poluotoka Pelješca je govorio član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković, nabrojivši izgradnju ceste od Vele Luke uz pristupnu cestu do novog putničkog terminala koja će biti biti završena do rujna mjeseca, drugi je projekt započet prošle godine uz obnovu postojećih kolnika na državnoj cesti u dužini od 6,5 km novog asfalta s troškom oko 4 milijuna kuna. U pripremi je  sufinanciranje nogostupa i parkinga u gradu Korčuli, te rekonstrukcija državne ceste od križanja za Račišće do križanja za Lumbardu (2 km) što će biti završeno do kraja godine, kada se očekuje kategorizacija i cesta za Račišće i legalizacija u županijsku cestu. Kroz studiju izvodivosti zadržavanja života na otocima izdvojio je izgradnju nove luke u Korčuli i pristupne ceste, te u Perni u blizini Orebića, uz novu luku i pristupnu cestu od Orebića. Planirane su i zaobilaznice u mjestima Trpanj, Pijavičino i Potomje, što je po njegovim riječima opravdanost ulaganja uz povezanost luka i cesta, da zadrže život na otoku. Hrvatske ceste planiraju projekt težak 300 milijuna eura za izgradnju Pelješkog mosta uz sredstva od EU započeti početkom sljedeće godine. Nakon njihovih izlaganja čulo se više želja otočana, za koje je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture rekao da će ih “analizirati i uskladiti sa stavovima i potrebama jedinica lokalne samouprave”.

Tekst i foto: Nikola Perić  – Dubrovački vjesnik

1426490448Kandidaz_za_gradonaaelnika_Franc_Stenek 1426490454Ministar__pomorstvaprometa_i_infrastrukture

Pošalji dalje:

2 komentara “Korčulanski SDP-ovci o prometnoj povezanosti otoka

Komentari su zatvoreni.