Korčulanski plivač Baldo Jurišić sudjelovao u Zagrebu na Regionalnom prvenstvu osoba sa invaliditetom

Naš  Korčulanin Baldo Jurišić, rođen 2003. godine,  sudjelovao je  15. veljače 2015. u Zagrebu na Regionalnom plivačkom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u 25m bazenu na kojem je nastupalo 12 klubova i 100-tinjak plivača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Baldo se natjecao u disciplini 50 m slobodno (2:07.19) i 50 m prsno (2:07.83).

Baldo Jurišić, dijete s posebnim potrebama ( obolio od celebralne paralize ), započeo je s plivanjem u ljeto 2012. Godine, a gdje drugo nego  na plivalištu KPK.  Njegov prvi trener Bojan Lozica s puno strpljenja i upornosti naučio je Balda plivati. Bila je zadivljujuće svjedočiti kako se Baldo u sigurnim Bojanovim  rukama korak po korak  rješava početnog straha, kako usvaja osnove održavanja na površini mora, kako izvodi elementarne pokrete, kako se malo pomalo oslobađa zmije, daske i drugih pomagala,kako usprkos svim problemima i poteškoćama  raste njegovo samopouzdanje i kako s radošću iščekuje svaki novi trening na KPK.

Otvorenje novog zatvorenog Gradskog bazena Gojko Arneri   omogućilo je nastavak njegovog bavljenja plivanjem. Ni tamo nije bilo lako. Bilo je tu i suza i sumnji u vlastite mogućnosti. Ponekad se činilo da napretka  u ovladavanju plivačkih vještina gotovo i nema. No, malo po malo Baldo je,sada uz pomoć trenerice Ivane Cebalo, danas došao do takve razine da je osposobljen  potpuno samostalno plivati , savladao je osnove slobodnog  i prsnog  plivanja. Svjedočili smo i njegovim prvim sudjelovanjima na klupskim plivačkim natjecanjima. Najprije sa perajicama a kasnije bez ičega, poput ostalih kapekaša.

No, Baldo ni tu nije stao. Kako KPK trenutno nije u mogućnosti biti član Hrvatskog plivačkog saveza za osobe s invaliditetom u dogovoru sa upravom KPK i njegovim roditeljima Baldo je postao član PK Cipal iz Splita. Tako je ušao u plivački sustav osoba s invaliditetom i počeo se natjecati i van Korčule.

Prvo natjecanje imao je u Splitu 10. I 11.travnja 2014 na Otvorenom  plivačkom  Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom . U organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom ( HPSOI ) u Splitu je na poljudskim bazenima nastupilo više od 120 plivačica i plivača iz 10 zemalja sa četiri kontinenta i 13 hrvatskih klubova koji su se nadmetali u 16 disciplina. Baldo je plivao 50m slobodno ( 2:38,15 ) i 50m prsno ( 2:19.22 ).

Potom je u Splitu od 3. do 7. rujna 2014. zajedno sa svojom trenericom Ivanom Cebalo bio sudionik  plivačkog kampa za mlade sportaše i plivače s invaliditetom u  zajedničkoj organizaciji PK Cipal, PK Natator i HPSOIa te uz financijsku potporu HPOa.

Na plivačkom mitingu „Festival plivanja“ u Rijeci 11.10.2014. Baldo je plivao u disciplinama 50m slobodno ( 2:25.13 ) i 50m prsno ( 2:12.05 ).

Najveća želja našeg Balda, osvjedočenog  kapekaša koji ne propušta pogledati niti jednu vaterpolsku utakmicu u Korčuli, je da u budućnosti  zapliva u svojoj konkurenciji kao član KPK. Da bi do toga došao potrebne su brojne predradnje koje KPK mora poduzeti da bi klub postao punopravni član HPSOI-a  ( od ispunjavanja uvjeta za registraciju i licenciranje, obuke i školovanja posebnih trenera do ostvarivanja određenih tehničkih pretpostavki  u Gradskom bazenu Gojko Arneri  ). Naravno u cijelu priču neizostavno se mora uključiti i društvena zajednica u užem i širem smislu. KPK trenutno nema ni materijalne i ni ljudske potencijale samostalno raditi na ovom projektu te je u okviru svojih mogućnosti otvoren za suradnju  sa pojedincima, trvtkama, udrugama i institucijama koje su spremne na različite načine uključitise u njegovu realizaciju.

Razvitak plivačkog športa za osobe s invaliditetom, promicanje njegovih odgojnih zadaća u duhu fair-play-a, razumijevanja,tolerancije i odgovornosti je civilizacijska razina kojoj neizostavno moramo  težiti.

Sportski uspjesi Balda Jurišića (član je i malonogometnog kluba Sveti Anton)  su za njega veliki životni iskorak a za našu sredinu nadamo se samo početni prema dosizanju konačnog cilja  -što kvalitetnija i uspješnija integracija osoba s  invaliditetom u sve aktivnosti društvenog života.

baldo_2

baldo_3

www.markopolosport.net

Pošalji dalje:

4 komentara “Korčulanski plivač Baldo Jurišić sudjelovao u Zagrebu na Regionalnom prvenstvu osoba sa invaliditetom

 1. Matej (Uredi)

  Dragi nas Baldo,
  Od srca ti cestitam i sretan sam da si moj prijatelj !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. a da (Uredi)

  Svaka ti čast Baldo, svaka pohvala tebi,tvojima roditeljima i ljudima s kojima radiš.Samo naprid.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.