„Lijepom našom“ konačno u Veloj Luci

Televizijski spektakl, serijal pod nazivom „Lijepom našom“ konačno je stigao i na Korčulu. U prepunoj novoj školskoj dvorani u Veloj Luci, u srijedu, 25. 3. je s početkom u 19 sati održano javno snimanje serijala „Lijepom našom“. Autor ovoga dugogodišnjeg projekta, Branko Uvodić, koji je konačno ispunio dugogodišnje obećanje Janesu Vlašiću, inicijatoru orgaizacije koncerta, da će doći u Velu Luku, obećao je brojnoj publici dobru zabavu uz glazbu i nastupe brojnih folklornih društava iz cijele DNŽ. Župan Nikola Dobroslavić i domaćin, predsjednik općinskog vijeća općine Vela Luka, Dragiša Barčot, potom su se obratili publici i uz dobrodošlicu pozdravili sve sudionike.

U 3 sata programa publika je mogla uživati u klapskoj pjesmi klapa iz Vele Luke, Blata, Smokvice, Korčule, Orebića i Lastova, redom: klapa FD Kumpanija Vela Luka, klapa „Vela Luka-Proizd“, klapa „Lanterna“, klapa „Dalmacija“, „Veloluški evergeeni“, klapa „Kanela“ – Blato, klapa „Ladesta“ – Lastovo, klapa „Fumari“ – Lastovo, klapa „Nava“ – Orebić, klapa „Geta“ – Orebić, klapa „Škerac“ – Korčula, te plesu folklornih skupina iz Čare, Vele Luke i Lastova: FD „Kumpanjia“ – Vela Luka, KUD „Braća Crnomiri“ – Čara, KUD „Lastovo“ – Ubli.

Nastupili su i Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Elio Žuvela, te Mario Prižmić s klapom Portun, uz pomoć klavijaturiste Marka Prižmića, te Ivan Šegedin iz Korčule. Tamburaška skupina „Gentlemani“ su kao pravi gentlemani svojim nastupom oduševili publiku spletom Slavonskih pjesama. Koncert je započeo nastupom okteta prve generacije violinista osnovne glazbene škole i njihove profesorice Renate Prižmić Linarić sa skladbom Sjećanje na Velu Luku autora Branka Žuvela Dode, a koja se smatra himnom Vele Luke.

Tijekom snimanja, članice Lige protiv raka Vela Luka spremale su domaće delicije poput pršurata i hrstula, tako da je miris koji se širio dvoranom davao ugođaj prave domaće atmosfere.

Kroz duhoviti razgovor sa Mirom Žuvelom i Dankom Žuvelom, koji su predstavljali lokalne male ribolovce, voditelj Branko Uvodić se osvrnuo i na problem ukidanja malog ribolova, koji mještanima Vele Luke mnogo znači, a njegovi sugovornici su na sebi svojstven način opisali kako se oni nose s problemom ukidanja malog ribolova.

Loše vrijeme i jako jugo nije spriječilo mnogobrojne ljubitelje tradicijske glazbe iz svih strana DNŽ, da dođu na javno snimanje. Iznimno je i trajekt za Lastovo umjesto u 18 sati, za sudionike sa Lastova iz Vele Luke isplovio u 23 sata.

Cijeli koncert slušatelji su mogli izravno pratiti u programu Radia M. Emisije će se moći pogledati 4. i 11. travnja u 18 sati na prvom programu HRT-a. Organizatori ovog spektakla bili su: Općina Vela Luka, TZ općine Vela Luka, udruga „Luško lito“ i HRT.

Tekst: Željana Petrić
Foto: Lujo Frlan

Pošalji dalje: