Korčula: “Kad se dite rodi, odmah ima kapicu za vaterpolo!”

Kad bi se ovako navijalo na regionalnoj ligi, opstanak vaterpola bio bi neupitan!, – kazao je Željko Mladinić, delegat Hrvatskog vaterpolo saveza, komentirajući živu atmosferu na utakmicama Državnog prvenstva u vaterpolu za uzrast do 12 godina, koje se proteklog tjedana odigralo u Korčuli.

Prvenstvom pod imenom “Nade”, koje se organizira već dvadesetak godina, mladim je vaterpolistima Hrvatski vaterpolo savez i ove godine omogućio da svoje snage odmjere s protivnicima iz cijele države, a veliki odaziv klubova i publike pokazao je da sport i dalje budi značajan interes kod djece i mladih, a pogotovo na Korčuli, gdje je nedavno sagrađen i zatvoreni bazen, zahvaljujući kojemu je za ovo prvenstvo odabrana upravo ona.

– Ovo je sjajna promidžba vaterpola, jer na djeci sve počinje i sve ostaje, a ona su na ovom natjecanju pokazala iznimnu izdržljivost, ali i izvanredno sportsko ponašanje i duh – rekao je delegat Mladinić, posebno pohvalivši domaćine i lokalni klub “KPK-Korčula”.

Potpore zajednica

– Poznato je da je Korčula rasadnik vaterpolista pa se ovdje kaže da kada se dite rodi, odmah ima žicu za vaterpolo! Da ovo natjecanje u djece ne potiče samo sportski razvoj, kazao nam je Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanja pri Savezu, koji je naglasio njegovu socijalnu i odgojnu komponentu.

– Djeca se iz različitih sredina druže i natječu, ostvaruju nova i različita prijateljstva, upoznaju nove sredine i gradove, te stječu određene radne navike i discipline, a pritom, naravno, i sportski napreduju – kazao nam je naš sugovornik.

Trošak organizacije samog natjecanja podmirio se kotizacijama klubova sudionika, koje su iznosile između 1500 i 2000 kuna, a troškove smještaja, prijevoza i druge usputne troškove klubovi su uglavnom financirali kroz potpore svojih lokalnih zajednica, ili su u protivnom sami prikupljali potrebna sredstva, što je u današnjoj situaciji iznimno teško. Iako je sport najčešće doživljen kao potrošač državnog proračuna, povjerenik Bebić ističe da je sport važan segment i u prihodima.

– Turnir poput ovoga državnom proračune prihoduje oko 150.000 kuna PDV-a, kroz razne prihode u lokalnoj zajednici gdje se turnir održava, a slični se turniri i prvenstva održavaju diljem države, tijekom cijele godine, za sve uzraste, u raznim sportskim disciplinama, pa vi računajte.

Vrhunski sportaši

Osim toga, malo tko sport promatra i kroz pozitivne šire zdravstvene efekte kod mlađih uzrasta, budući da se djeca uključena u sport zdravo razvijaju i rastu u zdrave sportaše, što je osnovni preduvjet vrhunskih rezultata u kasnijoj dobi. Bez svega ovoga ne bi bilo ni vrhunskih sportaša, čijim uspjesima se svi na kraju jednako ponosimo, stoga je od presudnog značenja da se prepoznaju dobrobiti bavljenja sportom od najranije dobi.

TANJA GIOVANELLI
FOTO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Jug pobijedio u finalu

U napetom finalu, nakon neriješenog rezultata 4:4, četverci su pobjedu donijeli dubrovačkom klubu Jug, dok je drugo mjesto pripalo riječkom Primorju, no najglasnije se ipak navijalo u polufinalu, kada je domaće dečke na putu do trećeg mjesta bodrila vjerna publika.

– Bilo je teških utakmica, ali isplatilo se. Dobro smo se pripremili i zaslužili smo sreću koja nas je pratila – složno su nam kazali mali prvaci iz Dubrovnika, dok je njihov trener Đani Pecotić rekao da se nisu nadali ovakvom rezultatu, ali da su sve utakmice dobro odigrali pa ih pobjeda ne čudi.

Fair play Paladi iz Njivica

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 16 klubova: Primorje EB, Jug CO, OVK Pošk, Zadar 1952, KPK – Korčula, VK Opatija, Adriatic – ŠI, ZPK Zagreb, Mornar BS, HAVK Medveščak, Galeb MR, Jadran ST, Šibenik, Palada i Njivice, odnosno preko 200 sportaša, a nagradu za fer play dobila je najmlađa momčad kluba Palada iz Njivica.

Najbolj igrač prvenstva bio je Luka Mikić iz kluba Mladost, dok je najboljim golmanom proglašen Duje Đula iz splitskog kluba Jadran, a za najboljeg strijelca, odlukom delegata izglasan je Toni Zrna, s 27 postignutih pogodaka.

– Igrao sam i bolje nego što obično igram na treninzima, jer sam bio dobro motiviran – kazao je ovaj strijelac kluba Galeb, dodavši da se nada kako će jednoga dana profesionalno igrati vaterpolo.

Pošalji dalje: