Najočuvanije plaže na Mljetu i Korčuli, Neretva ugožena

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji evidentirano je 220 šljunčanih i pjeskovitih plaža za kupanje i rekreaciju, od kojih su najočuvanije one na Mljetu i Korčuli.

Najviše šljunčanih plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je u Župskom zaljevu, a najmanje na dubrovačkim otocima. Danomice raste raste broj staništa koja trpe devastaciju zbog zarade od turizma, a ugrožene su i pjeskovite plaže u delti Neretve. Degradacija neretvanskih plaža posebno zabrinjava jer se radi o rijetkim i s aspekta biološke raznolikosti vrijednim staništima ne samo na razini Hrvatske, nego i Europe.

Podaci su to iz projektnog zadatka koji se pod nazivom “Kartiranje prirodnih plaža” do kraja rujna provodi u akvatoriju najjužnije županije u okviru projekta “COAST – Integration in NEN”.

Inventarizacija šljunčanih i pješčanih plaža, te muljevitih obala u dalmatinskim županijama obavlja se radi uvrštavanja staništa u najveću koordiniranu mrežu područja za zaštitu prirode u svijetu NATURA 2000. Popis plaža već je zaključen u većini zemalja EU, a provedba projektnog zadataka na jugu RH povjerena je dopredsjedniku Hrvatskog botaničkog društva i ravnatelju Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nenadu Jasprici, i prof. dr. sc. Toni Nikolić s Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gabrijela Bijelić / EPEHA

Pošalji dalje: