Vela Spila se probija u sam vrh arheološke znanosti u svijetu

Nakon četverogodišnje stanke nastavlja se istraživanje arheološkog lokaliteta Vele spile, i u tom vremenu arheolozi su analizirani veliku količinu prije pronađenog materijala, što je veoma važan posao. Vela spila je jedan od najbogatijih pretpovijesnih nalazišta na Sredozemlju. U njoj je pronađeno pet ljudskih grobova iz mezolitika, jedinih i najstarijih na Jadranu.
Oni su preokrenuli prapovijest ovoga kraja, dokazavši da ona zadire mnogo dublje u prošlost. Nalazi se na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 metara iznad uvale Kale u Veloj Luci. Riječ je o dosada najvećem dvogodišnjem projektu, čiji su nosioci Centar za kulturu Vela Luka, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU-a. Uz voditelja prof. arheologije Dinka Radića u istraživanju sudjeluje i jedan vodećih svjetskih arheologa prof. dr. Preston Miracle sa Sveučilišta u Cambridgeu, Stašo Forenbacher s Instituta za antropologiju iz Zagreba te studenti sa Sveučilišta u Cambridgeu i Filozofskog fakulteta Zagreb. Ekipa ima 22 arheologa i studenata, a najviše ih je iz Cembridgeu.

Cilj istraživanja, kako nam je rekao prof. Radić je suvremeni način uzimanja uzoraka i priskrbiti dovoljno materijala za daljnje analize ostataka riba, ptica, sisavaca, domaćih životinja, keramike… te rekonstruirati klimu, reljef, floru, faunu i strategiju preživljavanja ljudi od današnjice do početka pleistocena. Ove godine je poseban naglasak na klimi. Istraživanja se obavljaju u tri osnovna segmenta u Veloj spili 2 sonde, flotacija, separacija i na kraju analiza materijala. Istraživanja su predviđena do kraja rujna. Očekuju se radne posjete niza domaćih i stranih stručnjaka.

Projekt financiranju Sveučilište Cambridgeu, HAZU-i, Ministarstvo kulture RH i Općina Vela Luka. Ovim projektom, odnosno metodologijom rada i sudjelovanjem priznatih i poznatih arheologa, Vela spila se probija na sam vrh arheološke znanosti u svijetu. Rezultati istraživanja to će potvrditi – kazao jer na kraju prof. Radić.

M.Cetinić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: