85 godina pučkog misionara

Korčula- Brojni Korčulani družili su se u četvrtak navečer (30. rujna 2010.) s brojnim dominikancima u crkvi „Sv.Nikole“ na predstavljanju nove knjige omiljenog dominikanca pater Draga Kolimbatovića pod nazivom “Na putovima pučkoga misionara”.

Program je vodio starješina samostana o. Anto Bobaš uz pjevački zbor sestara dominikanki,dok je bilješke o piscu i knjizi govorio dominikanac dr. Alojz Čubelić profesor filozofije na katoličkom Bogoslužnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,zahvalivši pater Dragu koji je putem utemeljitelja sv. Dominika imao uzoran život kao misionar,propovjednik i književnik, nadajući se da će i njegove knjige doprinijeti dominikanskim pojmovima slobode, milosti i istine.

O svom uzornom redovniku nadahnuto je i emocionalno govorio i provincijal Ante Gavrić, koji je slavljeniku dodijelio i vrijednu krunicu za njegov doprinos dominikanskom redu.

Svoju knjigu je legendarni pater Drago Kolimbatović predstavio jednostavnim prihvatljivim načinom, kako je i pisao u prethodnim knjigama Moj Bleiburg, Iz torbe pučkoga misionara i Ukorak s poslanjem.

Kako je istaknuo,ova je autobiografska knjiga podijeljena na četiri poglavlja TO SAM BIO JA u kojemu se čitatelj pobliže upoznaje s njegovim  djetinjstvom (rođen prije 85 godina u Supetru na Braču) i njegovog daljnjeg školovanja do ređenja.

MOJ BLEIBURG je naslov drugoga poglavlja u kojemu  autor govori o gorkim iskušenjima osobnog sjećanja s bleiburškog stradanja sve do povratka na slobodu, gdje je opet kao redovnik i svećenik nailazio na mnoga uskraćivanja ljudskih prava i vjerskih sloboda od jugoslavenskog komunističkog režima. kroz koja sam prošao na povlačenju pred najezdom partizana .

Treće je poglavlje također dio njegove knjige IZ TORBE PUČKOGA MISIONARA ( tiskana 2002. godine, i ubrzo doživjela svoje drugo izdanje.

Konačno, četvrto poglavlje uz naslov UKORAK S POSLANJEM su članci njegovog svećeničkog djelovanja, i to najčešće kao plod razmišljanja o raznim životnim problemima i kao osvrti na prethodno tiskane članke,zaključio je pater Drago Kolimbatović iskazujući i poštovanje prema žrtvama komunističkog režima.

Na kraju je padre Drago ispraćen dugim pljeskom uz čestitke za njegov 85. rođendan.

Nakon boravka u crkvi-posjetitelji su obišli i prostore novo uređenog samostana dominikanaca,gdje je nastavljeno druženje. Tekst i snimak  : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “85 godina pučkog misionara

 1. nikolas (Uredi)

  Zadnji predstavnik stare skole propovijedanja!
  Njegove propovijedi diraju u dusu svakog covjeka!
  Redovnik i svecenik uvik spreman pomoci malom covjeku u nevolji. Svojim zivotom primjer kako treba zivjeti svaki krscanin. Bogu hvala sto nam je dao p. Draga!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. MIRJANA KADIĆ HORVAT (Uredi)

  pravi svečenik koji je nama puno pomogao
  hvala obitelj horvat iz zagreba

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.