Djeca Korčule poručuju svome gradu – Odrasli, čujte i naš glas!

Svaki prvi puni tjedan u mjesecu listopadu obilježava se kao Dječji tjedan.

Pažnja javnosti tad je više nego inače usmjerena na djecu i njihove potrebe, a djeca uče o svojim pravima kroz raznovrsne aktivnosti, zauzimaju javne gradske površine, oslikavaju ih, kreativno se izražavaju i iznose svoje mišljenje.

Tako su i djeca OŠ Petra Kanavelića iz Korčule započela s obilježavanjem Dječjeg tjedna tradicionalnim crtanjem na pločniku (pogledajte foto-galeriju).  U školi su nastavili nizom radionica, a za četvrtak, 7. listopada u 8,30 sati vam pripremaju nešto lijepo na Spomeniku. Dođite i pažljivo poslušajte i pogledajte što vam djeca poručuju!

Prenosimo nekoliko rečenica iz poruke pravobraniteljice za djecu o kojima treba promišljati: „I ove će nas godine u Dječjem tjednu, od 4. do 10. listopada 2010., djeca pitati jesmo li ispunili odavno dana obećanja. Jesmo li učinili baš sve što smo mogli?.. Nažalost, jedino što zasad na to možemo odgovoriti je da se trudimo, ali nam ne uspijeva uvijek. Istodobno, mi odrasli od djece uvijek očekujemo najbolje rezultate i optužujemo ih da se nisu dovoljno trudili svaki put kad petice izostaju. Možda bi danas djeca nama s pravom mogla reći: „Niste se dovoljno trudili, ne slušate što vam govorimo.“… I ovaj put podsjećamo da djeca ne mogu čekati bolja vremena, jer rastu upravo sada i sada trebaju potporu odraslih. A Konvencija o pravima djeteta treba nam biti putokaz i podsjetnik na to što smo sve dužni učiniti..“

Pošalji dalje: