Prošnja u Zagreb je zastarjeli model financiranja

Prošnja u Zagreb je zastarjeli model financiranja razvojnih,  gradskih projekata, tvrdi vijećik „Korčulanske lige“ Vjeran Filippi

Razvoj  treba stvarati iz vlastitih izvora, a gradska imovina je najvažniji  neiskorišteni resurs

– Grad je u svom poslovanju u prvom polugodištu od imovine vrijedne 173 milijuna kuna uprihodovao  svega oko 700 tisuća kuna.To je 0,4 posto  njene vrijednosti- kritizirao je na prošloj  sjednici Gradskoga vijeća vijećnik nezavisne liste „Korčulanska liga“ Vjeran Filippi, poslovanje Grada Korčule, zatraživši od čelnika veću financijsku disciplinu i učinkovitost od vlastite imovine  od koje se,kako je kazao, mogu ostvariti mnogo veći prinosi i  bolje puniti gradski proračun.

Iako je gradonačelnik Mirko Duhović izvijestio vijećnike kako je poslovanje Grada u prvom proračunskom razdoblju relativno stabilno, vijećnici nisu bili zadovoljni polugodišnjim izvješćem o izvršenju proračuna Grada u kojem su razdoblju ostvareni tekući prihodi od svega 7,5 milijuna kuna ili samo 16 posto od planiranog.

-Među ostalim Grad ima vrijedne nekretnine i poslovne prostore koji mogu biti inicijator razvojnih projekata, a model prošnje novaca u Zagreb posve je  zastario – kazao je Filippi i dodao.

– Grad mora puno bolje iskoristiti svoju imovinu. Ona je jedini pravi  razvojni resurs Korčule. Treba napraviti plan upravljanja gradskom imovinom, nakon toga tražiti partnera za razvoj s ciljem otvaranje novih radnih mjesta. Prostori od Liburne, gradskih kula, kuće Marka Pola, brojnih zemljišta za razvoj agro turizma samo čekaju. Postoji interes investitora ali se ništa ne pokreće u tom smjeru.Stvari treba hitno pokrenuti prema razvoju Korčule – zaključio je Filippi.

Ž.P.

Pošalji dalje: