UPISNA PODRUČJA – PRIJEDLOG MREŽA ŠKOLA

Prijedlogom upisnih područja  mreža osnovnih škola na području naše županije a koji je napravio Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Dubrovačko-neretvanske županije, iz upisnih područja naše Škole izbačena su naselja Luka ( dio Sv. Antuna), Medvidnjak i Žrnovska Banja i pripojena Osnovnoj školi A.C. Pinjac Žrnovo, te Viganj i Lovište koji su pripojeni O.Š Orebić.

Stav Školskog odbora i ravnatelja Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula je da sporna upisna područja Luka ( dio Sv. Antuna), Medvidnjak i Žrnovska Banja ostanu zajednička upisna područja osnovnih škola P. Kanavelića Korčula i  A.C. Pinjac Žrnovo, te da se odluka o upisu prepusti roditeljima.

Obrazloženje:
Prijedlog isključivanje navedenih naselja iz upisnih područja naše Škole naizgled je logičan jer su ova upisna područja nazvana zaseoci mjesta Žrnovo, a zapravo se radi o igri riječi i igri s katastarskim podjelama kako bi se zavarali oni koji ju čitaju a nisu upoznati sa stvarnom situacijom na terenu. Naime većina ovih naselja su bliža gradu Korčuli nego naselju Žrnovo.

Osim toga, stanovnici takozvanih zaseoka naselja Žrnovo nikada nisu smatrali, a većina niti znali, da žive u tzv. zaseoku naselja Žrnovo nego su smatrali da žive u predgrađu grada Korčule. Slobodno, po svom izboru i nahođenju su upisivali svoju djecu u Osnovnu školu u gradu Korčuli. Tako je matična Škola u gradu u Korčuli dobila svoju fizionomiju i već dugi niz godina ima dvije paralele u nižim razredima i tri paralele u višim razredima te sukladno tome broj zaposlenih učitelja. Prihvaćanjem ovog Prijedloga naša Škola u gradu izgubila bi barem jednu paralelu u nižim i jednu paralelu u višim razredima.

Tako umjesto da se postigne racionalizacija administracije i prijevoza učenika zbog čega se prema ministrovim riječima išlo u racionalizaciju, učenici bi putovali u udaljeniju školu. Osim toga u Osnovnoj školi u gradu Korčula  zaposlenje bi izgubilo najmanje 10 do 15 učitelja.

Ravnatelj ističe da se Škola u Žrnovu treba održati i da se za to zasigurno može iznaći neki drugi način koji neće ugrožavati bilo koju drugu školu i ići protiv želje roditelja.

Zlata Ćurković

Pošalji dalje:

7 komentara “UPISNA PODRUČJA – PRIJEDLOG MREŽA ŠKOLA

 1. nina (Uredi)

  “igra riječi i igra s katastarskim podjelama” …

  Postoji li Žrnovo uopće ili je to samo “predgrađe grada Korčule” onda kad to nekome odgovara – kao u ovom slučaju kada su djeca važna samo kao brojevi i dio troškovnika?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. grgur (Uredi)

  Oli su idioti koji su sastavili ovaj plan ikad pogledali na kartu otoka Korcule. Zapravo nisu oni ni gledali na karte, samo su streberski prepisali katastar. Srica nasa, pa je to samo prijedlog plana.

  Jbt ima ko uopce sposoban da radi u drzavnoj upravi? Sve sami nepismeni “rodjaci” bez zeru mozga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. runja (Uredi)

  Gospe moja pa da ovoliko gremo nazad???
  Oni čija je ideja nezna zemljopis ili Žrnovo priprema teren da postane općina??
  Možda se žrnovska skula boji da nebi postala područna ili!???

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Dddd (Uredi)

  Ma judi moji o cemu mi pricamo roditelji s ti koji moraju odlucivat gdje ce njihova dica upisivat u skolu………….a dosad se pokazalo da roditelji iz spornih podrucja vec godinama svoju dicu upisuju u Korculu a ne u žrnovo jer je tako puno lakse i roditeljima i dici, da su ih htili upisa u zrnovo to bi bili i napravili jer ih niko u tome nemoze sprjecit tako mislin da je ova odluka potpuno bezveze

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. koki (Uredi)

  Dobro če nas sredit vilani imaju gradonačelnika dožupana {mrdila}on se je zasigurno založi za dobrobit njihove škole u Dubrovniku,ami se dilimo na crvene i crne.Dok nam Blačani kradu Marka Pola,Žrnovci če uzet KPK jer se bazen nalazi u Žrnovskom zaseoku ,turistička zona u tišini odlazi u žrnovsku banju,na sva novo otvorena radna mijesta su oni zasijeli mi prije lokalni izbora osnujmo još par liga i čempresa da bi iPupnaćani mogli uzet morešku jer gore kod Mate u Pupnatu često stoluje crveni kralj. AAA–još.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. badija (Uredi)

  ko zna zna,a vi moji korčulanski vijećnici držite govore isprid sreća.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.