U potrazi za ranokršćanskim svetištem

Nakon jednogodišnje pauze izazvane pomanjkanjem financija nastavljena su arheološka istraživanja u Lumbardi na lokaciji Sutivan, započeta prije tri godine.

Istraživanja koja vodi stručni tim pod vodstvom dr. Hrvoja Potrebice i Sande Hančević otkrila su cijeli građevinski sklop koji je egzistirao u razdoblju kasne antike i ranoga srednjeg vijeka.

Riječ je o zatvorenom, samostalnom, gospodarskom kasnoantičkom sklopu u kojem se nazire i mogućnost postojanja ranokršćanskog svetišta s nalazima sličnim onima pronađenima prije 30 godina na jednom od najznačajnijih hrvatskih lokaliteta, otočiću Majsan u Pelješkom kanalu.

Naime, istraživački tim arheologa proteklih je godina ispod lumbardskog pijeska pronašao nekoliko prostorija nastalih u doba kasne antike.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o širem građevinskom kompleksu iz dvije faze nastajanja, 4. i 7. st., o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi od keramike do brončanih udica, olovnih utega za ribarske mreže i ostalih ribolovnih alata koji su se koristili u doba antike.

Pronađen je i dio postrojenja antičkoga torkula, zdrobljene špice prerađenih maslina i novac iz 4. i 7. st.

– Svi će nalazi biti poslani u ovlaštene konzervatorske radionice u Zagrebu, nakon čega ćemo ih pohraniti u Gradski muzej Korčula – kazala je arheologinja Sanda Hančević, članica istraživačkog tima.

– Ovo je treća, posljednja faza iskapanja na predjelu Sutivan, započeta prije tri godine, za što smo od Ministarstva kulture i Općine Lumbarda i ove godine dobili sto tisuća kuna.

Do sada smo iskopali tri sonde i pronašli vrlo vrijedne predmete u spomenutom građevinskom kompleksu u čijem se sklopu, pretpostavljamo, nalazi ranokršćansko svetište. Iako nismo našli arhitekturu svetišta, profilirani kameni stupići govore o mogućnosti njegova postojanja. Iskopavanja idu dalje.

Namjera nam je istražiti cijelo ovo područje, bogato arheološko nalazište koje datira iz doba antike, preko kasne antike i Bizanta, a možda i dalje – kazala je arheologinja Hančević.

tekst i snimka: Željan Petković
Pošalji dalje:

Jedan komentar za “U potrazi za ranokršćanskim svetištem

  1. Miriam (Uredi)

    Dakle je ranokrscansko svetiste,za koje samo postoji mogucnost da je postojalo,vaznije od stvarno pronadjenih antickih iskopina?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.