Vicko Ivančević – Upisna područja, prijedlog mreže škola (2)

U raspravu o upisnim područjima i mreži škola na prostoru Grada Korčule uključio se i Gradski vijećnik Vicko Ivančević :

Nevjerojatne  su   tenzije  koje  se  stvaraju  oko  odluka  koje će  zaživjeti  2019.  godine,  kao  i neprijateljski  stav  nepotpisanog  autora članka  iz  mjesnog  odbora  Žrnovo/Postrana  koji  je  svojim fokusiranjem na iritantnu riječ „zaseoce“ umjesto „dio naselja“ totalno promašio bit problema.

Naime, vjerujem da bi svima nama trebao biti interes da obje škole žive i ostanu matične. Forsirati Žrnovo  kao matičnu  školu  (ne  osporavajući  pri  tome  kvalitet  i  uspješnost)  na  štetu  korčulanske  škole  i desetak nastavnika koje će tim činom morati otići, a pri tom još i vrijeđati osobe koje smatraju da to i nije najbolje rješenje, u najmanju ruku nije korektno.

Posebno  što  je ovo  je  znatno dublji problem nego  se pokušava prikazati.  Jedna priča  je  sa katastarskom općinom  Žrnovo  koja  se  ne  poklapa  sa  administrativnim  granicama  grada  Korčule.  Lokalna  politika  se nikada nije uhvatila u koštac s tim izazovom i izdefinirala administrativne granice naselja koje se ne moraju strogo  poklapati  s  katastarskim  granicama,  kao  što  je  slučaj  i  s  gradom  Korčulom.  Ima  niz  primjera (posebno većih gradova) kada su se administrativne granice gradova i općina u Hrvatskoj ucrtavale ovisno o situaciji na terenu, neovisno o katastarskim općinama osnovanim u doba Franje Josipa. A ako ćemo već ići u prošlost cijeli je Medvinjak nekad bio fratarski. Opće je poznato da se gotovo svi stanovnici Ekonomije i sv. Antuna, a većina stanovnika Medvinjaka i Žrnovske Banje smatraju stanovnicima Korčule, a ne Žrnova (predio Luke‐Ekonomije nema čak ni mjesni odbor). To su roditelji  i pokazali  izborom škole za svoju djecu (od 17 đaka  iz Medvinjaka samo 2 djece  ide u školu u Žrnovo, od 22  iz Žrnovske Banje samo 8, od 19  iz Luke  samo  1  / čak  iz  Žrnova  5  te  iz Pupnata  3  učenika  idu  u  korčulansku  školu).

Vjerojatno  bi  samo referendum, do kojeg će očito zbog ovakvih provokacija morati doći, mogao pokazati pravo stanje  i volju građana.

Drugi problem  je zakonska regulativa koja ne može natjerati roditelje da pošalju djecu u udaljeniju školu (pa bez obzira što je to samo 2 km dalje) tako da bi zahtjev sa strane Županije bio protiv Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  NN87/08 (Članak 18. Učenik se može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području). Mi kao  liberali potičemo slobodu  izbora  i konkurenciju među školama radi povećanja kvalitete i znanja za našu djecu.

Zadnji, a  ja bih rekao  i najveći problem  je što godinama  lokalna vlast nije stvorila preduvjete da se mladi ljudi vraćaju sa školovanja, osnivaju obitelj na otoku  i tako doprinose razvoju grada i otoka. Gospodarstvo Korčule  je  na  koljenima,  apsolutno  ništa  se  ne  radi  na  poticaju  istog,  a  osim  priličnog  broja  raznih službenika na državnim/lokalnim jaslama (gdje svako radno mjesto treba sačuvati), nema nikakve razvojne strategije, volje, zalaganja i poticaja kako bi se otvarala nova radna mjesta i vratile mlade obitelji na otok, osim pojedinačnih pokušaja samih sebi prepuštenih obrtnika/poduzetnika.

U  ovoj  priči  nema  dobrih  rješenja  niti  pobjednika  osim  ako  Žrnovska  škola  ne  dobije  „poseban  status“. Mogao bi se na žalost dogodit i najgori scenarij, a to je da bi grad Korčula mogao ostati bez jedne paralele i s desetak nastavnika manje (na najgori mogući način, a na sreću roditelja bi se riješio popodnevni turnus nižih razreda o kojem sam više puta raspravljao na Vijeću), a da pri tom ni tridesetak djece koje Županija dekretom misli prebacit u Žrnovo ne bude dovoljno da Žrnovo zadrži status matične škole (Žrnovu treba 65 novih učenika), pa bi u konačnici svi bili na gubitku.

Na kraju ostaje porazna činjenica da je u zadnjih pet godina broj djece u korčulanskoj školi smanjen za 110 odnosno cca 20% što  je znatno više nego što  ih sada pohađa žrnovsku školu. A ako se ozbiljno  i hitno ne poradi  na  zapošljavanju  ljudi  na  području  grada,  te  se  ovakvom  politikom  nastavi  trend  opadanja  broja stanovnika kao i odlazak mladih trbuhom za kruhom, imat ćemo (svi zajedno!) problem KOGA podučavati u bilo kojoj školi.

Vicko Ivančević

predsjednik HSLS Korčule i gradski vijećnik

Pošalji dalje: