Dječji tjedan poduzetništva

Kao što smo i najavili, u petak, 22. listopada 2010. godine, učenici i učitelji OŠ Petra Kanavelića sudjelovali su u projektu Dječjeg tjedna poduzetništva. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva a u realizaciji Akademije Petar Zrinski iz Zagreba, održalo se niz edukativnih radionica.

Učenici su, raspoređeni u 3 grupe po 15 polaznika, stjecali prva znanja o poduzetništvu.

Najmlađi polaznici (1. i 2. razred) pravili su sok od jabuke, osmislili etiketu i reklamu, te izračunali koliko će zaraditi kad odbiju troškove. Srednja skupina (3. i 4. razred) je izrađujući suvenir – kišobran u bojama hrvatske zastave, naučila pojmove poput poduzeća, ulaganja i stvaranja nove vrijednosti, a najstariji (5. i 6. razred) su napravili „korčulanske kocke“ – prikladne kutije za suvenir i muku mučili s izračunom PDV – a.

Po završetku rada u radionicama, sve navedeno smo imali prilike čuti i vidjeti u kino sali Liburna. Pred zbilja brojnom publikom, učenici – poduzetnici upoznali su nas sa svim etapama u nastanku jednog proizvoda.

Nakon toga, uslijedila je kazališna predstava „Što hoću – mogu“. Iako je prvotno bila namijenjena učenicima 7. i 8. razreda, odgledali su je svi nazočni uz napomenu da su najaktivniji sudionici bili oni najmlađi, što nas posebno veseli. Glumci su nam na vrlo vješt i inovativan način pokazali što se sve može kad se doista i hoće.

Nakon kratke stanke za ručak, u prostorijama škole je održana i radionica za učitelje na istu temu.

Time je bio okončan  ovaj dinamičan dan uz pohvalu naših gostiju iz Zagreba i obećanje da je ovo tek početak naše suradnje.

A mi posebno pohvaljujemo učenike i učitelje, a naročito roditelje koji su se u doista u velikom broju odazvali našem pozivu i tako na najbolji mogući način podržali ovaj hvalevrijedni događaj. 

Nadira Halilović Peručić

Pošalji dalje: