Gradilište muzeja Marka Pola zjapi prazno

Iako je država prije pet godina obećala organizacijski i financijski pratiti izgradnju muzeja Marka Pola u Korčuli, zbog čega je osnovano i Povjerenstvo na čelu s ministrom Božidarom Biškupićem, gradilište u srcu Korčule stoji napušteno.

Korčulanske vlasti su od privatnog vlasnika otkupile rodnu kuću moreplovca za pola milijuna kuna i uknjižile vlasništvo, prije tri godine počeli su istraživački radovi na iskapanju a temelja ruševne srednjovjekovne palače. Pronađeni predmeti iz iskopa su izdvojeni,kategorizirani i arhivirani u depou Gradskoga muzeja.

Ministarstvo kulture za istražne radove i izradu dokumentacije muzeja odobrilo je 500 tisuća kuna, no novca je ponestalo za završetak istražnih radova. Otvoreno gradilište je ostalo u ruševinama, dvorište raskopano, a zidovi demontirani.

Korčulani su u protekle dvije godine kontaktirali s Vladom RH, no sve je ostalo na razini gluhih telefona.

Gradonačelnika Mirka Duhovića ljuti pasivnost države, prema projektu od međunarodnog značaja, pa Korčulani od ministra Boža Biškupića očekuju da konačno utvrdi dinamiku realizacije radova i odriješi kesu.

Otočani se prisjećaju kako je bivši premijer Sanader bio glavni zagovornik muzeja Marka Pola u Korčuli, te predlagao gradnju spomenika Marka Pola u prirodnoj veličini.

Hrvatska je turistička zajednica u promidžbenim materijalima, u međuvremenu Marka Pola istaknula kao hrvatski izvozni turistički brend.

Željan Petković / epeha – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: