Korčulanski vijećnik predlaže zabranu prodaje petardi

Gradski vijećnik ” Korčulanske lige” Ivan Andrijić predložio je korčulanskom Gradskom vijeću zabranu prodaje pirotehničkih proizvoda prvoga razreda u trgovinama i kioscima na području Grada Korčule.

Riječ je petardama i drugim pirotehničkim sredstvima za zabavu koji se po zakonu nude u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Andrijić bi zabranio prodaju potaknut opasnostima od čestih ozljeda koje prijete djeci posebno u doba Božića i Nove godine.

– Neka vijećnici prošetaju po gradu i imat će priliku vidjeti kako se predškolci igraju petardama. Znam da je zakon na strani proizvođača i trgovaca, no kao otac i vijećnik htio bih naše mališane zaštititi od ozljeda petardama, kaže Andrijić, kojega ljuti što trgovci djecu vabe petardama koje oni onda bacaju pod noge, trpaju u boce i međusobno se gađaju.

– Ne znam koliko je moj prijedlog provediv, no treba misliti na prevenciju. Trgovci jednostavno ne smiju prodavati petarde mlađima od 14 godina – veli Andrijić kojemu su se žalili mnogi zabrinuti roditelji. I sam se, kaže, osvejdočio kako predškolci izlaze iz kioska sa kupljenim petardama.

– Svi smo bila djeca. Mi smo trpali fosfor od šibica u rupu i udarom od kamen proizvodili prasak. No današnja djeca se gađaju petardama i to je opasno- poručuje Andrijić i upozorava na opasnosti od nekontrolirane prodaje pirotehnike zbog profita.

Željan Petković – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

4 komentara “Korčulanski vijećnik predlaže zabranu prodaje petardi

 1. runja (Uredi)

  Sloboda tržišta bez ikakve kontrole i pervencije dovodi do velikih problema i stresova vezano za petarde.
  Tu g. vjeće ne može učinit ništa samo hladit jezik!
  Ali roditelji ne nažalost svi, (jer bila sam svjedok da je roditelj komentira naglas “obeča san mu donit petarde??”)i škola mogli bi učinit najviše.
  Reakcija na ovi tekst je nikakva pa to samo govori koliko smo mi inertni na sve pa i na ovi problam koji če još malo, eskalirat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Vinko Prizmić Mediaveli (Uredi)

  Nizozemska je pred desetak godina uvela “gradaciju” svih vrsta pirotehnike. Tako su nastale kategorije legalnih (dozvoljenih) i ilegalnih (nedozvoljenih) sredstava za vatromet. Nakon toga uvedeno je strogo kontrolirano pravilo da je vatromet u svim svojim oblicima dozvoljen samo od 22,00 na Staru godinu. Od tada je broj izgubljenih ruku, prstića, povreda lica, očiju itd. spao na ispod 20% od godina prije toga. Ja ne znam mora li se neka ovakva uredba donijeti na razini države ili bi se to moglo učiniti i na lokalnom nivou. Ali, naši bi vijećnici to mogli znati.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. morska vila (Uredi)

  Sve je to u redu,ali kako sprijeciti da oni zamole starije da kupe petarde za njih,jer to se upravo tako i radi.Ja sam trgovac pa znam kako se kupuju petarde.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.