Otvoreno pismo g. A. Curaću

Gospodine Curać,

Pažljivo sam pročitao Vaš tekst “Škola u Žrnovu, ili Žrnovci nekad i danas” objavljen na internet stranicama korcula.net u vlasništvu I. Grbina. Uvažavam da negirate postojanje iKorcula.net-a jer je to Vaše pravo, ali mi je žao da favorizirate samo jednu stranicu jer je vlasnik Žrnovac.

Ono što me najviše natjeralo da Vam se javno obratim su Vaše rečenice „Čudi me da danas ima Žrnovaca koji šalju svoju djecu u školu u Korčulu“ i „čini mi se da ovdje prevladava tradicionalni animozitet koji grad Korčula povijesno održava prema svim selima, a prema Žrnovu posebno.„ ali i ostatak teksta u cijelini.

Stoga Vas pitam otvoreno i javno: Čudi li Vas i to da ima Žrnovaca koji rade u Korčuli ili Vas samo čudi što neki šalju djecu u školu u Korčulu?

Reći ću Vam što ja mislim o svemu ovome. Danas je 2010. godina a ne 1870. i stanovnici Grada Korčule dovoljno žive blizu i povezano da su postali praktički jedno mjesto. Pogotovo Korčula, Žrnovo i Lumbarda zbog blizine.

Granice katastarskih općina, mjesnih odbora, kotareva pa i općina samo su crte na papiru. Život crta neke svoje karte koje su Bogu hvala lišene mržnje i animoziteta kojeg baš Vi gajite prema Korčuli (iako tupite suprotno).

Najgnjusnije je što žalite što škola u Korčuli nije upitna. Neka Vas je sram. Pritom ste naravno zaboravili da je sve manje djece i u Korčuli i u Žrnovu (oko 160 djece manje u 10 godina) i da nas svih zajedno čeka neizvjesna budućnost. Niste se baš nasekirali…

Vaše paralele sa 1870. godinom i političkom situacijom tog vremena u najmanju su ruku bezobrazne i podle prema stanovnicima mjesta Korčula. Da ne kažem da su neodgovorno izvućene iz konteksta. Tim više što je u vlasti Grada Korčule posljednjih desetljeća utjecaj Žrnovaca daleko veći nego što bi realno trebao biti s obzirom na udio u broju stanovnika. Pa i neka je, kad se znaju izboriti!

Ipak, ono što me tješi duboko je uvjerenje kako se radi samo o Vašem mišljenju a ne o mišljenju stanovnika Žrnova – pogotovo ne mlađe populacije. Imam dovoljno prijatelja u Žrnovu da mogu mirno i dalje vjerovati kako su Vaši stavovi samo ostaci nekih davnih vremena koja su iza nas.

Za kraj, dobro zapamtite da će trud kojeg Vi i slični Vama ulažete u stvaranje animoziteta između Korčule i Žrnova donijeti više štete Žrnovu nego Korčuli.

Tino Andrijić

Pošalji dalje:

14 komentara “Otvoreno pismo g. A. Curaću

 1. Miriam (Uredi)

  Hvala, Tino, sto ste na ovim stranicama temazizirali taj clanak, kad sam ga procitala na korculanetu, bilo mi je jako zao sto tamo nije predvidjeno komentiranje citatelja. Vasem komentaru ne treba nista dodavati, samo bih htjela izraziti osjecaj koji sam imala citajuci Curacev clanak: rijetko sam vidjela tako frapantan slucaj megalomanije kao onaj izrazen u tom clanku.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. maccc (Uredi)

  Evo svratio bih pozornost (miriam) da na korčula.net ima predviđeno za komentiranje čitatelja (discussion forums)i tamo čitatelji diskutiraju o ovoj temi.
  Nadalje,tebi Tino svakako svaka čast na ovom otvorenom pismu a svi mi,dobra većina znamo ko je taj gospodin i znamo većinu njegovih mišljenja.
  S toga nije važno toliko što piše nego tko piše.
  Eto toliko.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. badija (Uredi)

  Tino nista drugo nego prst gore za sve napisano,a neka kompleksasi lice komplese na drugin forumima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Miriam (Uredi)

  Hvala maccc, taj discussion forum na Korcunaletu potpuno sam smetnula s uma. Valjda zato sto mi je vrlo nepregledan i kao takav malo interesantan. I zato sto sam previse rijetko i kratko na korculanetu da bih istrazivala njegove mogucnosti. Ali to je moja subjektivna stvar, tako da povlacim izjavu o nepostojanju mogucnosti izrazavanja vlastitog misljenja. Osim toga se ispricavam zbog tiskarske gresk e(trebalo je pisati: tematizirali, ali to ste vec shvatili). Nista drugo od onog sto sam napisala ne povlacim 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Tonči Petkovic (Uredi)

  Na mene je u razgovoru i nekim diskusijama, Ante Curać uvijek ostavljao utisak pravog intelektualca, obrazovan, razuman, otvoren, srdačan, neopterećen nečijim porijeklom ili imovnim stanjem, nisam naveo i vjerskom opredijeljenošću jer u svom ateizmu tu nije baš najtolerantniji (iz osobnog iskustva). Zato sam i pomalo iznenađen da je došlo do ovakve rasprave. Činimi se da je članak pisan u afektu tako da paralela sa općinskim poglavarstvom iz 19 st. se stvarno može krivo shvatiti i navede čovjeka da promisli što bi bilo da u gradskom poglavarstvu na najvišim mjestima ne sjede baš Žrnovci. Osim ove nespretnosti tu je i postavljeno pitanje: ”Zašto djeca iz Korčule ne bi išla u školu u Žrnovo?”, odgovor je vjerujem logičan: da radim u Žrnovu a onda još i izgradim kuću u Žrnovu sigurno ne bi dvojio gdje bi mi dijete išlo u školu, ne bi se opterećivao gradom ili selom, nadalje da je spomenuti grad napućenije mjesto i kao veliki centri nesigurno mjesto, volio bi da mi dijete ide u školu u Žrnovu kao što se baš radi djece i kvalitete njihova odrastanja iz Zagreba sele na primjer u Samobor i kao što bi ja volio da mi dijete pohađa školu u Korčuli ili Žrnovu zbog njega sama zbog kvalitete življenje i zraka koji vi udišete ali život je nešto drugo! Mimo ovih nespretnosti i možda naših Korčulansko –Žrnovskih frustracija, sve što je naveo stoji. Obveza je opčine (ali i šire zajednice) brinuti se da selo ne ostane bez institucija i sve je lijepo elaborirao. Tako je i njegova obveza u tom pravcu pokušati osvijestiti same Žrnovce. Sigurno je da bi nastavnici iz Korčule mogli predavati i u Žrnovu ali nažalost za sve to treba imati volje. Nažalost ta mrska ”ekonomska opravdanost” je u ovom vremenu alibi za mnogo lošega u našem društvu. Dok u Francuskoj (jer je Ante dobar poznavatelj tamošnjih prilika) vlada subvencionira umjetnike i inu inteligenciju da žive i rade na obali i rade na povratku, mi (naša vlada) ciljano radimo na odlasku ljudi, naročito sa otoka.
  Neko je rekao: ‘Lako ode čovjek iz sela ali teško selo iz čovjeka’. !?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Vinko Prizmić Mediaveli (Uredi)

  Nije na meni ni da sudim ni da pišem o liku i djelu gospodina Ante I. Pretpostavljam da kao i svaki čovjek i on ima i boljih i gorih strana. Ograničavam se na njegov članak na Korčula Netu. U prvom redu moram reći da mi se čini da i moje i njegovo poznavanje problema nedostatno (razlike između “prave” i područne škole!?), a da bismo mogli dati meritorno mišljenje o tomu. Ono što doživljavam ka neukusno je huškački ton kojim članak obiluje, pozivajući se i na nedokazane animozitete iz bliže i dalje prošlosti. Ja bih gospodinu Anti I. mogao dati mnogo više primjera pozitivne suradnje između Korčule (Korčulana) i Žrnova (Žrnovaca). Zato me čudi njegov pokušaj da jedno “jidno” pismo iz devetnaestoga stoljeća “prodaje” kao vrhunski dokaz “animoziteta”.
  Tino, prokomentirat ću i dio tvoga komentara(citat): “Za kraj, dobro zapamtite da će trud kojeg Vi i slični Vama ulažete u stvaranje animoziteta između Korčule i Žrnova donijeti više štete Žrnovu nego Korčuli.” Razumijem tvoju ljutnju i mislim da sam gornjim komentarom to i pokazao. Ali Tino, ne bismo smjeli čak ni implicitno željeti zlo “drugome”, pogotovo kad je taj drugi naš prvi susjed kojega trebamo i koji nas treba. Jer:
  “Ako more odnese jedan komadić Normandije, nije to bio samo komadić Normandije, bio je to i komadić Francuske, komadić Europe, komadić svijeta. Zato kad čuješ da zvona zvone, ne pitaj kome zvone, tebi zvone.” (Moto Hemingweyevog roman “Kome zvona zvone”.)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. nickkor (Uredi)

  Je, vlasnik korcula.net je žrnovac, ma di su mu ono hodila dica u skulu?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Nisam zbilja mislio da cu se ove godine slozit sa kojim tekstom od Mediavelija,ali eto i to se dogadja.Nema se tu sto pridodati osim da sam ja poslije prvih 17 godina u Starome Gradu presa u Medvinjak i da mi je tamo ovih zadnjih 26 godina (zasad uglavnom liti) najlakse i najbolje sa zrnovcima.I dobri su mestri i jos boji susidi.Uvik spremni za pomoc i za koju dobru cakulu.Da li Kreso,Abel,Pinjac,Marin Curac,Vice i jos masu drugih..
  Mozda je u svemu tome jos neka nepoznanica koja ce tek izaci na vidjelo,jer ovako je cili clanak malo nelogican.Ali to ni razlog da se covika odma baci na lomacu.Reka je odavno Baudlaire da ce se borit da svak moze rec svoje misljenje pa i ako se ne slaze sa njim.Veselo i malo manje tenzija a vise lipih rici.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. viva (Uredi)

  Mojmire, 17 + 26 = 43. Mislim da imaš malo više od 43 godine 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Nisam racuna godinu u vojsci i dvi navigavanja i jednu na Buculinu.Ali lipo je da si se osvrnu na godine a ne na text.Ma sve o.k Treba razumit i salu.Neka te.Lipa i ugodna noc.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Ma nema problema.I ja sam doduse kriv sto u medjuvremenu bolje pisem i citam njemacki nego hrvatski.Ne zelim se uvik vadit na 26 godina u njemackoj ali ima i tu necega.A da imam u rjecniku par stvari sto trebam ispraviti,to je sigurno.Nadam se zbilja da cu se brzo vratit doma pa ce i tome doci kraj.Adio i lipi pozdrav Luisu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.