Korčulani čekaju terminal za prihvat megatrajekata

Da su opravdani prigovori Korčulana zbog uzanih riva za prihvat velikih Jadrolinijinih mamut-feribota i da treba graditi šire pristane, pokazao je i nedavni „bliski susret“ feribota Marko Polo sa zapadnom rivom.

Nakon što brod nije mogao „akostati“ zbog valova i vjetra, krmenim je dijelom udario u nedavno obnovljenu rivu, koja se ponovo značajno oštetila. Podsjetimo, riva je nedavno popravljena od oštećenja zbog udaraca brodova koji ondje pristaju. Većih oštećenja na “Marku Polu” nije bilo jer je feribot uz pomoć sidra na pramcu uspio amortizirati udarac, uzrokovan naletima valova i struja od levantare.

Incident je podsjetio na akutni problem lučkog prometa Korčule kuda “protutnji” pola milijuna putnika, pa je primjetan nedostatak modernog brodskog terminala.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Korčula Vedrana Lelekovića, prije dvije godine kada je uprava osnovana, odmah je raspisan javni natječaj za izradu studije odabira najbolje lokacije novog brodskog terminala izvan grada.

Projekt je uključio parametre poput maritivne i studije vjetrovalne klime, a za provedbu je izabrana tvrtka Arhitekt iz Splita koja je utvrdila da je među tri lokacije najbolja ona u Žrnovskoj Banji, na poluotočiću kraj stare klaonice, 2 kilometra udaljena od grada. Županijska lučka uprava i Grad Korčula prihvatili su lokaciju ucrtati u Županijski prostorni plan i uskladiti sa PUP-om Grada Korčulem, nakon čega slijedi ishođenje lokacijske i građevinske dozvole i konačno gradnja luke, čiji će financijer biti Lučka uprava i Ministarstvo mora.

Željan Petković/EPEHA (Slobodna Dalmacija)

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčulani čekaju terminal za prihvat megatrajekata

  1. Miriam (Uredi)

    Glavno da su ucrtali lokaciju u Županijski prostorni plan. Naj pobegne, naj pobegne, karta mi je v žepe …

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.