Svečana skupština DVD-a

Svečanom skupštinom i dodjelom mnogobrojnih priznanja i odlikovanja DVD Korčula obilježilo 60 godina postojanja

Svečanom skupštinom,održanom u Domu kulture i ostalim prigodnim događanjima, DVD Korčula  svečano je obilježilo 60 godina  svoga postojanja.

Program proslave započeo je polaganjem vijenaca za sve umrle vatrogasce na groblju sv. Luke. U večernjim satima, u atriju Doma kulture, uslijedila je izložba slika „60 godina DVD-a Korčule“ a potom, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika te predstavnika  prijateljskih vatrogasnih društava, i svečana skupština na kojoj su mnogim članovima društva   uručena vatrogasna odlikovanja.

Medalju za posebne usluge dobio je Krunoslav Lozica,član društva od prve godine osnivanja, zlatnu medalju Dragomir Kapor,srebrnu  Branko Soče,zlatnu plamenicu Borivoj Čurković, srebrnu Niko Bzik,vatrogasnu spomenicu vatrogasni veteran Aljoša Milat,povelju počasnog vatrogasnog časnika Branko Kalogjera. Mladim vatrogascima uručen je Znamen- vatrogasne mladeži, a starijim kolegama vatrogasne spomenice za deset,dvadeset,trideset četrdeset,pedeset i šezdeset godina aktivnog rada u Društvu.

Kako je u prigodnom govoru istaknuo predsjednik Marko Milat, Društvo se od osnutka 1950 god.  postupno razvijalo,prikupljajući opremu i stalno muku mučeći s financijama.Njegovi su članovi sudjelovali na mnogim vatrogasnim vježbama,imali bezbroj uspješnih intervencija,članovi su se stalno doškolovali,aktivno sudjelovali u Domovinskome ratu. Vrhunac  aktivnosti i rada društva je  prije dvije godine dovršetak gradnje  modernog vatrogasnog  doma čime je konačno riješen dugogodišnji problem smještaja ali i stvaranja,odnosno obrazovanja stručnog kadra.

-U proteklih 60 godina društvo je doživljavao i uspone i padove, ali humanost, dobrovoljnost, požrtvovnost i entuzijazam ljudi, njegovih članova, bili su i jesu konstanta u svih 60 godina  njegova rada -kazao je Milat.

Na skupštini su bili nazočni članovi društva prijatelja DVD-a iz Hrvatske,među kojima i vatrogasci PGD Kotredež iz Zagorja ob Savi iz Slovenije,načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske za priobalje Tomislav Vuk, predsjednik, zapovjednik i tajnik  Vatrogasne zajednice Županije Dubrovačko neretvanske, Miša Miloslavić,Stjepan Simović,Stjepo Bašica,  zamjenik župana Frano Skokandić, gradonačelnik Mirko Duhović i  ostali brojni gosti i uzvanici.

Ž.Petković

Pošalji dalje: