Za marendat priateja, jedva nađeš!

Jutros san izmiri  febru  u provinu na nuli  je bila u osan. Dogovori san se sa Ivon Simoni da čemo se u njegovon radioni nać u deset ujutro. Dohodin tamo treči dan i nikako ga nać.

Ni.., da mi je od njega bilo  štogo potriba.Ni grilju načinit,ni lastru prominit,ni teštjeru od vrati donit na miru. Sve mi je ovi put na misto,nego san  snjin,ali baš snjim , stin zadnjin korčulanskin stolarom hti pasa rić o njegovom zanatu i  trenutku što nas meštre nikako sve „gazi“!

Poče san sa čekanjen, više od ure vrimena.Foto aparat  mi se bi orosi na suncu od čekanja.A on je kasni radi ventila od nafte, što mu ni da upalit kombi ,za arivat na vrime. Bi san se pariča poslat izvješće na CNN, ma kako san ga vidi ciloga disperanoga, ukmićenoga i žalosnega radi kašnjenja, odusta san!

Ma da san doni gere za marendu još bi razumi,ma doni san trije i par  pagarića, pa se ope kasnilo. Ni,  temu meštru užanca opovrć zadanu rić,a niti nedaj  Bože je prigazit.Jednostavno se dogodio, da je radi više sile ne ispuni.

Strašna zima za nas otočane. U Svetoga Nikole puše bura, ni maške ni u štradi! Plokata kako da je pala atomska bomba! U ono malo kafići što još rabotaju, viru judi iza apananih punistara, kako da su u moškadurima. Doša mi je napamet šjor Nikša Lozica i Marko Visković i njihove ideje.. di poć,u ovakovin smrznutin danima zime.

Oni bi se dogovorili sa „Balunom“ i pošli bi rano u te konfine  pod Sveti Antun  i kasno bi se doma vratili. To me i ponukalo da se i ja još jedan put pozoven u našega zadnjega  stolara na marendu i da provan to izgodit, kako su to činili naši stari!

Nisan fali! Toliko se sve brzo dogodilo, toliko je marenda dobro pala i toliko san se razveseli, da još ni pasalo vrime od marende i izgubjenih prijateja, da san dobota zaplaka, poslin dvi litre „Fenetovog crnjaka iz Raćišća“.

Tonči Gatti

Pošalji dalje:

7 komentara “Za marendat priateja, jedva nađeš!

 1. prle (Uredi)

  Ivo ko Ivo…nema ga ni kad ti triba ni kad ti netriba…ništa čudno Tonči
  😛

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. brokin (Uredi)

  Ajoj “prle” u pravu si! Nikad tog majstora nema.Onaj omanji čovjek u susjedstvu (mislim da ga zovu “Čučkilo” )često je njegov glasnogovornik.Tako ga trebamo…a nema ga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Bepina (Uredi)

  Mene je nasanjka samo tako. Bez ijedne riči opravdanja za posal u kući koji smo uredno i detaljno dogovorili. Još me ni proša jid. Isto sramota.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Vridni (Uredi)

  Na bidunu je omjer 1 naprema 34. Koja je to riceta? Bit ce 1 put vode a 34 puta vina. Je ste maherski ispekli ovo ribe pravo cini voju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. brokin (Uredi)

  Od ovih komentara,čovjek bi moga napisat još jednu priču.Ovakove priče nam pričajte.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.