Završena prva faza gradnje brodova za MUP

U velolučkom brodogradilištu „Montmontaža-Greben“ d.o.o. završili su prvu fazu gradnje dvaju ophodnih brodova za MUP.
Brodovi su namijenjeni za nadzor granica Jadranskog mora, sukladno obavezama Scehengenskog akcijskog plana. Gradnja je započela u rujnu ove godine.

Riječ je o poslu prema Ugovoru iz Zagreba od 31. kolovoza 2010., kojeg su potpisali ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko i direktor brodogradilišta “Montmontaža – Greben” Mladen Žanetić, u ime Zajednice ponuditelja hrvatske male brodogradnje. Radi se o gradnji, opremanju i isporuci 29 brodova različitih tipova u vrijednosti od 104 milijuna kuna s PDV-om. “Greben” je dobio gradnju dvaju ophodnih brodova od staklo-plastike, svaki dug 24 metra za ophodnju naše plave granice u vrijednosti oko 40 posto od cjelokupnog ugovorenog iznosa.

– Isporuka prvog broda očekuje se u ožujku, a drugog u lipnju 2011. godine. Brodovi imaju deplasman od 50 tona BRT-a sa sedam članova posade, ploviti će brzinom do 27 čvorova. Na domaći proizvod vrijednosti broda otpada 70 posto, a ostalo ide na opremu, motore i elektroniku iz uvoza. Kompletan projekt i tehnologija je djelo naših stručnjaka i radnika – istaknuo je direktor Žanetić, uz napomenu da se radi o sličnim policijskim brodovima kao što su “Sv. Mihovil” i “Sv. M. Tavelić” – koje smo već izgradili i isporučili MUP-u na naše i njihovo zadovoljstvo – dodaje Žanetić.

Brodograditelji “Grebena” posao rade po fazama prema ugovoru s MUP-om. U prvoj fazi izliven je trup broda, nabavljena je oprema i započeta je montaža. Nakon pojedinačne završene faze u gradnji broda – slijedi kontrola nadzornih organa MUP-a i potpisivanja zapisnika, te nakon toga plaćanje tog dijela broda i tako dalje po fazama sve do primopredaje broda.

U teškom vremenu za našu brodogradnju velolučki brodograditelji se bore za svoje mjesto na veoma zahtjevnom globalnom brodograđevnom tržištu. Navozi su trenutačno popunjeni, a za 2011. godinu ugovorili su preko 80 posto svojih ukupnih kapaciteta.

– Ulažemo velike napore da proširimo poslovanje na području ruske federacije čije tržište držimo vrlo perspektivnim. Rezultat toga je i novi ugovor, koji je sklopljen u kolovozu ove godine s ruskim brodogradilištem “Sevmaš” u vrijednosti od preko dva milijuna eura, i to za isporuku specijalnih čamaca za prijevoz putnika. Isporuka ovih čamaca biti će realizirana do lipnja 2011. godine. Pored toga intenzivno obrađujemo i tržište sjeverne Afrike, odnosno Alžira, Tunisa, Libije kao i Iraka. Prosuđujemo da su ta tržišta također vrlo atraktivna i perspektivna za naš proizvodni program. Pred završnim smo razgovorima za ponudu Alžiru za izradu 12 SAR brodova (za traganje i spašavanje ljudi na moru) duljine 21 metar kao i 20 ophodnih brodova duljine 9 metara. Oni bi se dijelom gradili u našem brodogradilištu, a dijelom u Alžiru. Naša obaveza, ukoliko se ponuda prihvati, bila bi obuka i organiziranje proizvodnje u Alžiru. Vrijednost ukupnog posla je preko 30 milijuna eura. Ovaj posao je vrlo zanimljiv iz razloga što bi, ukoliko ga ugovorimo, dobili priliku za otvaranje naše firme u Alžiru pa bi tako stvorili preduvjete za nove poslove u državama Magreba – zaključio je direktor “Grebena Mladen Žanetić.

M. Cetinić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: