Visok standard medicinske zaštite

U srijedu ( 22. prosinac 2010.) poslijepodne je u korčulanskom Domu zdravlja organizirano svečano ustupanje nove dijagnostičke opreme za oboljenje srca i trbušnih organa.

To je trenutno u svijetu najbolji ultrazvučni uređaj, japanske proizvodnje vrijedan 715.000 kn,koji uz dodatnu kompjutoriziranu radnu stanicu ima mogućnost naknadne obrade i telemedicinskog prijenosa podataka za ultrazvučne preglede.

U nazočnosti donatora, djelatnika Doma zdravlja, i članova odbora Humanitarne udruge „ Korčulansko- Pelješko srce“ program je vodio potpredsjednik Boris Marelić koji je napomenuo kako relativna prometna izoliranost korčulansko-pelješkog bazena te gospodarska kriza nameću dodatne zahtjeve u pronalaženju zdravstvene zaštite građana, zahvalivši cjelokupnom pučanstvu koje se je uključilo u prikupljanje sredstava za nabavu dijagnostičke opreme,što je rezultiralo  mogućnost ostvarivanja potrebnih zdravstvenih usluga izvan očekivanja oslonca državnih institucija.

U ime udruge govorila je dr. Josipa Kordić aktivistica s Peljšca, uz podatak da je Udruga je osnovana 7. rujna 2009 god. u gradu Korčuli  po uzoru na slične udruge u razvijenim europskim zemljama, a s  namjerom  pomaganja postojećoj zdravstvenoj službi  u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti koje su po smrtnosti vodeće bolesti današnjice. Svjesni težine ekonomske situacije i ograničenja unutar zdravstvenog sustava, u Udruzi smo se  prihvatili naizgled nemoguće misije  da za potrebe  stanovništva otoka Korčule  i poluotoka Pelješca nabavimo  najsuvremeniji ultrazvuk za pregled srca i trbušnih organa vrijedan oko 100.000 eura te ga ustupimo na korištenje  Internističkoj službi Doma zdravlja Korčula, službi koja je nosilac borbe protiv kardiovaskularnih bolesti na našem području, istaknula je dr. Kordić.

Usprkos teškim  okolnostima recesije i ekonomske krize mi smo u Udruzi vjerovali da uz dobro organiziranu i široko provedenu  akciju možemo ostvariti  postavljeni cilj, uključivanjem svih naših stanovnika kao i prijatelja koji žive izvan Korčule. U razdoblju od trećeg mjeseca ove godine do kraja prošlog mjeseca poslali smo oko 6000 pisama na kućne adrese, na adrese brojnih firmi i ustanova na otoku  Korčuli i poluotoku Pelješcu, u Hrvatskoj i inozemstvu. Organizirali smo sami i uz pomoć naših prijatelja i sponzora tri javne priredbe, tri izložbe i aukcije  umjetničkih slika i jednu donatorsku večeru.

U vremenu od samo osam  mjeseci uspjeli smo sakupiti velik novčani iznos uzimajući u obzir da mi živimo na malom području  sa nedovoljno  razvijenim gospodarstvom. Od ukupno  715.000 kn koliko košta ultrazvuk  90 % sredstava sakupljeno je u Hrvatskoj od čega 60%  na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

Sretni smo što je naša akcija naišla na veliko odobravanje i  odaziv stanovništva, obitelji i pojedinaca, firmi i ustanova.

Uz  ultrazvučni uređaj koji će od danas naša Udruga ustupiti na korištenje  Internističkoj službi Doma zdravlja Korčula ide i posebna radna stanica s mogućnošću  naknadne obrade podataka i slanja nalaza  u druge medicinske centre. Uređaj je kupljen kod firme Aloka, čiji su Hrvatski predstavnici Aloka-Olympus iz Zagreba kao prilog ovoj humanitarnoj akciji, poklonili Udruzi specijalni stol za ultrazvučne preglede sa stolicom za preglede  i stolićem za radnu stanicu na čemu im se kao i na iskazanom profesionalnom odnosu pri nabavci ultrazvuka ovdje  zahvaljujemo.Bile su riječi dr. Kordić.

Predsjednik udruge

Od danas eto, u Internističkoj službi naše ustanove  imamo na raspolaganju vrhunski, najsuvremeniji ultrazvučni uređaj za pregled srca i trbušnih organa sa izvanrednim dijagnostičkim mogućnostima; koliko je nama poznato to je trenutno najbolji takav ultrazvučni uređaj u našoj  Županiji.

Pretrage na ovom novom ultrazvuku dostupne  preko liječničke uputnice svim stanovnicima  otoka Korčule i poluotoka Pelješca, a služit će i za potrebe hitnih pregleda turista i svih posjetitelja našeg područja.

Predsjednik udruge prim. dr Davor Podbevšek – specijalist internist, bio je govorno skromniji, ali je njegova zasluga vidljiva, pak nije mogao sakriti emocionalnost pri riječima zahvale prvenstveno donacijskim sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koja je naišla na veliki odaziv stanovništva otoka Korčule i poluotoka Pelješca, firmi i ustanova kao i ljudi i prijatelja koji žive izvan ovog područja,priopćio je dr. Podbevšek,uz podatak da će se ovim uređajem pregled srca i trbušnih organa postizati izvanredne dijagnostičke mogućnosti,dok će ultrazvučni uređaj značajno povećati zdravstveni standard stanovnika i sigurno će biti dodatni poticaj za razvoj cjelokupne zdravstvene službe na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Josip Podbevšek mnogima je svojim govorom namamio i suze, podsjetivši na 1973 godinu kada se je Dom zdravlja gradio sličnim donacijama,. Nismo isti kao naše kolega i pacijenti na kopnu upozorio je dr. Joško, jer nama za ovakve preglede treba prevesti pacijenta na koronarnu do Splita preko tri sata.

Zahvalio je Udrzi „Korčulansko-Pelješko“ srce, koji su učinili veliki posao, stvorivši tako uz najsuvremeniji pregled u Korčuli, uštedu HZZO i pacijentima jer ubuduće ne moraju putovati.

Sve se mjeri ekonomijom, čulo se od dr. Joška koji kao specijalist urolog mora pratiti i ekonomiju u ulozi ravnatelja DZ.. Prisjetio je nazočne na razvoj službi DZ, gdje postoji moderna hemo dijaliza, hitna pomoć, akcijom sličnoj ovom kupili smo suvremeno vozilo, i moderniziramo vozni park.

Dr. Joško se osvrnuo i na ovaj najsuvremeniji ultrazvuk srca kojim otvaramo i mogućnost unapređenju ultrazvučne dijagnostike i u drugim službama naše ustanove  rekao je dr. Josip Podbevšek kada potpunim uspjehom ove akcije želimo poslati poruku da i mi na ovim prostorima imamo pravo življenja slično najrazvijenijim sredinama, ali da se za tu kvalitetu života moramo i možemo  izboriti sami, vlastitim naporima.

Tekst i snimak   :   Niko Perić

Pošalji dalje: