Izjava nezavisne liste Korčulanska liga vezano za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća.

ZAŠTO NEĆEMO GLASATI ZA PRORAČUN GRADA KORČULE ZA 2011 GODINU !!

Drage sugrađanke i sugrađani uz najbolje želje povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana želimo Vas izvijestiti o razlozima zbog kojih dvoje vijećnika nezavisne liste Korčulanska liga; Ivan Andrijić i Vjeran Filippi neće podržati proračun Grada Korčule za 2011 godini a koji je kao točka dnevnog reda predviđen na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 28og prosinca.

Prije objašnjenja same odluke upućujemo sve građane na našu web stranicu

www.korculanskaliga.com na kojoj je dan detaljan pregled djelovanja Korčulanske lige u 2009 godine (izvještaj o djelovanju u 2010 godini objaviti ćemo u vrlo skorom roku) kako bi se zainteresirani građani detaljnije informirali o svim aspektima našeg djelovanja. Posebno ističemo činjenicu da je zahvaljujući našim glasovima za predsjednika Gradskog vijeća Grada Korčule izabran dr.Lovro Krstulović, kandidat SDPa. Spomenuta odluka isključivo je rezultat principijelnog stava da stranka koja je relativni pobjednik na lokalnim izborima zaslužuje tu poziciju.

U našoj predizbornoj kampanji  isticali smo nekoliko stvari za koje smatramo da su krucijalne za budućnost političkog djelovanja u bilo kojem obliku u Hrvatskoj. Ovdje ih vrlo jasno ističemo;

Oblik političkog djelovanja kakvog smo bili svjedoci od neovisnosti Hrvatske a koji se zasnivao na političkoj trgovini, centralizaciji, potpunoj kontroli distribucije resursa od strane politike, financiranje lokalnih projekata prema stranačkim kriterijima (tkz“vertikala vlasti“), apsolutnoj podobnosti na pozicijama koje bi trebali biti stručne te kao rezultat toga sveopćoj korupciji je MRTAV i njegove posljednje trzaje upravo gledamo u Hrvatskoj.

Razliku uspješnih od neuspješnih pojedinaca, poduzeća ili lokalnih jedinica u budućnosti će određivati sposobnost, volja, radna etika, vizija a ne više gore spomenuti elementi. Zbog toga će biti moguće da se dvije lokalne jedinice sa sličnim prirodnim i drugim resursima drastično razlikuju u stupnju razvijenosti (na žalost Korčule to je usporedba Grada Korčule i Grada Hvara koji je u ovom trenutku 30% razvijeniji od Korčule prema indeksu razvijenosti)

Uloga lokalne uprave u poticanju razvoja u slučaju lokalnih jedinica sa slabije razvijenim poduzetničkim kapacitetima je nezamjenjiva. U slučaju Korčule to znači da je apsolutno najveća odgovornost za poticanje razvoja u idućih pet godina na Gradonačelniku kao izvršnoj vlasti te u manjoj mjeri na Gradskom vijeću (primjer općine Bale u Istri koja je od jedne od najnerazvijenih istarskih općina djelovanjem lokalne uprave postala u roku od nekoliko godina jedna od najrazvijenijih hrvatskih općina).

Visoko kvalitetni turizam je jedina gospodarska grana koja ima potencijala, globalne konkurentnosti te dovoljno dodane vrijednosti da značajno doprinese gospodarskom i socijalnom razvoju Korčule u idućem srednjoročnom razdoblju (pri tome smatramo da turizam kakav trenutno postoji u Korčuli nema nikakve veze sa spomenutom granom)

Na temelju spomenutih stavova želimo jasno poručiti; u ovom trenutku budućnost Korčule, svih nas ali i budućih generacija Korčulana je prije svega u rukama Gradonačelnika te njegove uprave !!.

Upravo zbog toga te što smo od samih izbora bili svjesni te činjenice kao udruga građana ali i kao nezavisni vijećnici, Korčulanska liga je uložila veliki napor kako bi pomogla Gradonačelniku te gradskoj upravi u svim onim segmentima u kojima smo smatrali da imamo kompetencija i znanja. Ističemo samo najvažnije;

*iniciranje izrade Master plana razvoja turizma otoka Korčule (sada razvojna strategija), *iniciranje izrade sustava upravljanja imovinom grada Korčule,

*izrada prijedloga privatizacije HTP Korčula,

*osnivanje stručnih odbora pri Gradskom vijeću sa ciljem da se depolitiziraju stručne odluke, *davanje niza prijedloga za rad Turističke zajednice te općenito za razvoj i djelovanje turizma,

*implementacija iskustava regije Toskana u poticanju poduzetništva i obrtništva,

*poticanje razvoja agroturizma,

*uspostava kontakta sa nizom međunarodnih zaklada sa ciljem financiranja obnove gradskih spomenika,

*beskompromisno inzistiranje na financijskom izvješćivanju poduzeća u vlasništvu Grada, *nizom prijedloga sa ciljem valorizacije gradskih resursa,

*poticanje razvoja kroz prostorno planiranje,

*prijedlozi po pitanju zaštite vjerovničkih prava Grada Korčule,..

Nakon dvije godine možemo zaključiti da usprkos otvorenosti i načelno izraženoj dobroj volji Gradonačelnika u većini slučajeva ti prijedlozi nisu prihvaćeni ili je postupak njihovog prihvaćanja toliko spor da dovodi u pitanje samu njihovu bit.

Uvjereni smo da bi prihvaćanje samo i manjeg broja tih prijedloga u velikoj mjeri ne samo kompenziralo pad proračunskih prihoda zbog promjene porezne politike a koji bi sada trebali biti kompenzirani povećanjem stope prireza, već bi bili inicijator novog razvoja, zapošljavanja, investicija te sa time povezanim rastom lokalnih poreznih prihoda.

Kako nemamo drugog načina da iskažemo svoju protivljenje takvoj neambicioznoj i po Korčulu pogubnoj politici, želimo građanima poslati jasnu poruku;

Nastavak ovakvog djelovanja lokalne uprave za Korčulu znači stagnaciju i nazadovanje sa katastrofalnim ekonomskim, demografskim te na kraju socijalnim posljedicama!!

Korčula, 27og prosinca 2010 godine

Vjeran Filippi, predsjednik Korčulanska liga, gradski vijećnik
Ivan Andrijić, gradski vijećnik
Ivo Kalogjera, dopredsjednik Korčulanska liga
Toni Lozica, predsjednik NO Korčulanska liga

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Izjava nezavisne liste Korčulanska liga vezano za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća.

  1. crni (Uredi)

    ekipa svaka cast neka se vladajuci zapitaju dokle ce ovi jadni ljudi placat njihovu nesposobnost.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.