Novi harač?

“Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o o prirezu poreza na dohodak” što ga gradonačelnik Mirko Duhović predlaže Gradskome vijeću za usvajanje na zakazanoj sjednici krajem ovog mjeseca naišao je na veliko negodovanje u javnosti. Korčulani, naime, drže da prije svega treba stvarati pretpostavke za oživljavanje gospodarstva, malog poduzetništva i obrtništva, a ne građanima nabijati nove harače.

Korčula još nema ni ustrojenu gospodarsku zonu, glavnina malog poduzetništva rastrškana je unaokolo, ugostiteljstvo i trgovina koji po logici stvari funkcioniraju u centru grada imaju velikih problema zbog neriješenog sustava gradskog prometa. Sudar pješaka i automobila u gradu je neizdrživ. Proteklu sezonu u srcu gospodarske krize i recesije Grad je ugostiteljima podigao cijene javnih površina, a sada opet stižu novi nameti, grintaju građani Korčule.

– Zar ne bi trebalo s mnogo više socijalne osjetljivosti uvesti mjere za poticaj i oživljavanje gospodarstva, malog poduzetništva i obrtništva, a ne nabijati još veći harač – najčešći su komentari građana. Oni smatraju da najprije treba osmisliti kapitalne projekte za razvoj Korčule, dobro gospodariti vlastitom imovinom, izraditi projekte i projektnu dokumentaciju i natjecati se za novac iz pred pristupnih fondova EU-a. Proračun se, drže, neće riješiti povećavanjem nameta nego stvaranjem pretpostavki za razvoj gospodarstva.

– Dizanje stope prireza sa 6 na 12 posto predlažemo jer će promjenom oporezivanja dohotka prema izmijenjenom i dopunjenom Zakonu o porezu na dohodak, u gradski proračun ove godine biti uplaćeno pola milijuna kuna manje- stoji u obrazloženju predlagača, gradonačelnika Mirka Duhovića. U Gradu, također procjenjuju da će u narednoj 2011. godini proračunski prihod biti gotovo milijun kuna manji nego u 2009. godini, što je velika proračunska rupa koju treba zakrpiti. Kako obveze Grada po osnovi tog prihoda nije moguće značajnije umanjiti, u gradskoj upravi su zaključili da je nužno povećati stopu prireza na dohodak. To je i moguće izvesti jer Grad ispod 30 tisuća stanovnika u koju kategoriju spada i Korčula po sadašnjim zakonskim propisima može propisati prirez do 12 posto.

Ž. Petković / SD

Pošalji dalje: