Raspušta se vijeće Grada Korčule

Grad Korčula ostaje bez proračuna za 2011 godinu. Potvrđeno je to danas u Gradskoj vijećnici gdje nije bilo kvoruma za održavanje hitne 18. sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je trebalo prihvatiti konačni prijedlog Odluke o privremenom financiranju Grada Korčule za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2011. godine.

Razlog održavanja hitne sjednice Gradskog vijeća je prouzročila prethodna sjednica održana 28. prosinca 2010. godine kada nije bio prihvaćen gradonačelnikov prijedlog o povećanju prireza poreza na dohodak. Prvotni prijedlog o povećanju sa 6% na 12% odbio je i Odbor za proračun i financije jednoglasno a novi gradonačelnikov prijedlog o povećanju prireza sa 6% na 10% odbilo je i Gradsko vijeće – unatoč žestokom inzistiranju koalicije SDP-HNS na povećanju sa svojih 6 glasova, protiv su glasovali HDZ, HSP, HSLS i vijećnici Korčulanske lige (ukupno 7 glasova), dok je HSS bio suzdržan sa 2 glasa.

Zbog takvog ishoda, Gradonačelnik je povukao svoj Prijedlog proračuna Grada Korčule za 2011. (koji također nije prihvaćen na Odboru za proračun i financije dan ranije!) i predložio Odluku o privremenom financiranju Grada Korčule od 1. siječnja 2011. do 31. ožujka 2011.

Gradsko vijeće nije prihvatilo ni predloženu mjeru privremenog financiranja (7 glasova “za” a potrebno 8, 3 suzdržana i 5 protiv) te se Grad Korčula po prvi put u novijoj povijesti našao u situaciji da nema usvojen gradski proračun! A čak ni privremenu mjeru financiranja.

Upitno je bilo i daljnje mandatno razdoblje gradonačelnika-kojemu oporbenjaci zamjeraju nerad, i traže barem moralnim razlozima njegovu ostavku. Po njihovom priopćenju iskazuju protivljenje takvoj neambicioznoj i po Korčulu pogubnoj politici, u kojoj nastavak ovakvog djelovanja lokalne uprave za Korčulu znači stagnaciju i nazadovanje sa katastrofalnim ekonomskim, demografskim te na kraju socijalnim posljedicama!!

I onda danas na Staru godinu se trebala održati hitna sjednica. Kako se i moglo očekivati nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Prema riječima Lovra Krstulovića predsjednika Gradskog vijeća,odmah nakon Novogodišnjih blagdana , gradonačelnik će zatražiti raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora za gradski parlament.I kako se očekuje, predstavničku će vlast u Gradu Korčuli do konstituiranja nove gradske skupštine obnašati povjerenik Vlade RH.

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

20 komentara “Raspušta se vijeće Grada Korčule

 1. Pjd (Uredi)

  Nadam se da ce povjerenik biti Srbin ili Austrijanac a mozda I Rimljanin ili Venecijanac.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. zz (Uredi)

  gornji komentar potpisujem jer on najbolje opisuje naše lokalne političare bili oni lijevo ili desno svi su nesposobni se dogovoriti i ili voditi ovaj grad

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. viva (Uredi)

  “Povjerenik može donositi ili mijenjati opće akte jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave samo ako je to potrebno radi provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom.

  Povjerenik ne može donositi ili mijenjati proračun jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave i ne može raspolagati njezinom imovinom, osim ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova.

  Ako u jedinici lokalne samouprave nije donijet proračun kao i u slučaju kada je donijeta odluka o privremenom financiranju, financiranje se vrši na temelju proračuna prethodne godine, a najkasnije do proteka roka od 90 dana od dana konstituiranja novoizabranoga predstavničkog tijela.

  Danom konstituiranja predstavničkog tijela prestaje ovlast povjerenika za obavljanje poslova iz djelokruga predstavničkog tijela.”

  Dakle, imenovanje povjerenika znači da će Korčula i dalje stagnirati (za reć pravo i do sada je stagnirala) i da će povjereniki samo održavati “hladni pogon” do konstituiranja novog gradskog vijeća. A kad se konstituira novo vijeće opet će se sve stranke morat dogovorit. Da, morat će se dogovorit jer Korčula više nema vrimena čekati. Čeka se jako dugo. Nije pet do 12 nego je 12 i kvarat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. korculanin (Uredi)

  O općemu interesu nemogu se dogovarati političari koji su u politici iz osobnog interesa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. HarveyDent (Uredi)

  Demokracija ne djelu! Preporučam da na vlast dođu najveći kritičari aktualne gradske vlasti. Kladim se da će sve ostati ISTO!!
  Ovce uživajte i ne zaboravite izaći na izbore!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. viva (Uredi)

  HarveyDent, ovce su oni koji su sve ove godine participirali u gradskoj vlasti i koji su uspili Korculu dovest na niske grane. Nemoj potcjenivat gradjane ovoga grada. Zasluzili su bolju gradsku vlast. I gradsko vijece i gradonacelnika.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Vinko Prizmić Mediaveli (Uredi)

  Viva dragi, ne želin se izjašnjavat o gradskoj vlasti (u najširen značenju te riči) jerbo ne živen cilu godinu u Korčuli pa mi fali znanja i od poziciji i od opoziciji. Zato ti moran postavit jedno pitanje. Ako Korčulani imaju pravo na boju vlast od sadašnje, ko in je izabra ovu? Marsijanci?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. viva (Uredi)

  Korčulani su izabrali one koji su, zbog postizbornog inžinjeringa, ostali u manjini.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. badija (Uredi)

  Tako je moj iz svita mi smo ovu vlast izabrali i zato je imamo pravo rušit a tebe neka tamo di jesi sa tvojin marsovcima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. runja (Uredi)

  Žalosno dosad smo imali u vijeću “korčulane”, mlade u koje smo virovali, a kad tamo donili su nezrele i neozbiljne odluke!??? Tribaju nam “žrnovci” svi u viječu na čelu s gradonačelnikom (kojega je trebalo raspustit, a ne viječe i ostavit dogradonačelnika).
  Nakon povjerenika i izbora bit če manji odaziv, stagnacija svega u biti ničega i Korčula je “crna” Korčula (kako je povjesno prozvana naravno šume radi)????????????????????????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Slobodna Dalmacija (Uredi)

  Ja mislin da ni svako zlo za zlo…koliko god ti mladi bili nezreli, uspili su prisilit sve velike i zrele da stave karte na stol. Politicka trgovina je dobila udarac u glavu…gradonacelnik neće vise podcjenjivat nikoga…a narod je dobi priliku da razmisli i izabere ponovo. Vijeće se nebi sastalo ionako sljedeća tri miseca. Ako je povjerenik pametan raspisat će izbore na isti dan kad i izbori za gradske kotare koji će biti u trećem misecu. Tako da sve ovo neće koštat grad nista, a gradonačelnik neće moć trošit tako lako dok mu novo vijeće ne da zeleno svitlo. Hoće li Korčula znati iskoristit ovu priliku ?…ili bolje pitati…Dali su njezini gradjani zaslužili tu priliku ?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. vinko (Uredi)

  Beavis & Butt-head htjeli smjeniti Mirka pa smjenili sebe. LOL

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. crni (Uredi)

  Mislim da je najveći problem u nama samima a to je razmišljanje tipa: “ili si s nama ili protiv nas”. Treba neko ko ce nas ujedinit da konačno idemo tamo di smo odavno tribali bit, a to je miljama daleko isprid svih okolnih općina.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. Gastarbaiter (Uredi)

  Ni mi jasno sto cine ovi u dijaspori kad imaju toliko vrimena dilit pamet. Slobodno se vratite i svojim iskustvom, znanjem i radom doprinesite boljitku nasega mista.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 15. MIKI (Uredi)

  Očito da ekipa na čelu sa gradonačelnikom i predsjednikom gradskog vijeća nije dorasla voditi manji market a kamoli grad koji bi trebao biti vodeći u turizmu na cijelom Jadranu

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. HarveyDent (Uredi)

   Samo na Jadranu? Ti se sigurno šališ, pa Korčula je najboja na svitu.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 16. bepina (Uredi)

  HarveyDent, ne rugaj se nego se ćapaj posla!
  Ako ga ne znate, maknite se da dodje ko zna i ko hoće radit za dobrobit Grada!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.