Pred osnivanjem Karnevalska udruga otoka Korčule

Žrnovo – U Domu kulture u Žrnovu ( točnije u restoranu ATRIJ održan je inicijativni sastanak za formiranje zajedničke karnevalske udruge otoka Korčule.

Inicijativa je potekla od karnevalskih entuzijasta i članova postojećih udruga : Bonkulovići iz Korčule, Samostalne maškarane Republike Lumbarda, Smokvica, Vilani iz Žrnova, Krulić iz Blata i Trtajun iz Vele luke, koje su predstavljali : Drage Kaštelan, Roko Milina „Bire“, Ivan Telenta „Brandini“, Elvira Vranješ, Ivan Salečić, Željka Radovanović, Ante Dračevac „Žunje“, Inga Milić, Darko Dragojević, Nikša Žuvela, Blanka Brčić, Biljana Milat, Nives Matulović, Emilijo Šeparović, Marin Novaković „Macić“, Petar Skokandić ugostitelj i vlasnik Atrija, i dolje potpisani Niko Perić.

Pokretač sastanka Ivan Telenta „Brandini“ iz Blata je danima zvao, pitao, tražio pristanak u svakom mjestu na otoku gdje se inače i održavaju Pokladne svečanosti, i kako je kazao: od predstavnika lokalne samouprave, pojedinih KUD i prijatelja maškara dobio veliku potporu i pristanak za osnivanje zajedničke otočke udruge koja bi organizirano pratila i pomagala pokladna događanja u svim mjestima gdje je tradicija duga više od sto godina. Koliki je interes mještana za rad udruge i sudjelovanje u pokladnim karnevalima i priredbama potvrđuje i broj prisutnih u Žrnovu.

Sve su udruge preko svojih predstavnika predstavile dosadašnji rad i plan aktivnosti za ovogodišnja pokladna događanja koja će se održavati 9 tjedana.

Zajednička je preporuka da se što prije obavi primopredaja ključa od lokalne vlasti u ruke maškara, koje neće iznevjeriti svoje birače.

U Blatu su nažalost prošle godine poklade utihnule, i sada se pokreće nova snaga za djecu i odrasle, uz obvezne munde tri puta tjedno. Korčula nema prikladni prostor, pak će ove godine biti po jedne „pjatance“, dječja reduta i ples za starije, sve u hotelu Korčula.

Vilani iz Žrnova su specifični, bez posebnih priprema i bez novca (prošle su godine dobili od Grada Korčule 1,500 kuna) uspijevaju svake subote napuniti dvoranu s grupama iz susjednih mjesta, i postali su pokladni brend Grada Korčule, gdje se ističe i karnevalska kulinarska ponuda bifea Atrij.

Lumbarda ove godine napušta ugodno gostoprimstvo u restoranu LINA, i svake će subote za starije, i nedjelje za mlađe, organizirati predstave i plesne zabave u novouređenom prostoru Zadružnog doma.

Smokvica nažalost nema odgovarajući prostor pak se neće ni održavati masovnije priredbe.

Općina Vela luka se može podičiti da im općinska vlast i načelnik daju punu podršku, i novac na način Koliko Vam treba ? Oni će prvi i organizirati primopredaju ključeva od općinske vlasti, kada će biti prisutni i aktivisti iz svih spomenutih udruga.O svim ovogodišnjim aktivnostima će građani biti upoznati putem takozvanog Kalendara događanja u svakom mjestu.

Prihvaćena je ideja da lokalne radio postaje Blato, Vela luka (dvije postojeće) i Korčula (pred reorganizacijom) jednom do dva puta tjedno imaju zajedničke emisije posvećene pokladnim običajima koji se i čuvaju na osobit način.

Ipak, zajedničko je mišljenje da je inicijativa došla prekasno, ali može se uz upravno tijelo postaviti mnoge akte za vrijeme poklada.

Za daljnje zajedničke aktivnosti glavni će koordinator biti Ivan Telenta „Brandini“ iz Blata,( njegov zamjenik Emilijo Šeparović) uz pomagače : Nives Matulović iz Žrnova i Darko Dragojević iz Vele luke.

Kako se čulo čekaju se i zapaženi nastupi na Županijskoj smotri maškara u Dubrovniku gdje su već pozvane grupe iz Vele luke i Lumbarde za susret 13,14 i 15 veljače ove godine.

Zanimljiva je ideja da će izabrane grupe posjećivati i svojim nastupima obogatiti priredbe u otočkim mjestima, dok će se na zadnji dan maškara i suđenje Krnovalu prirediti maškarana kolona koja će krenuti iz Lumbarde i završiti u Veloj luci, uz posjet svim mjestima u kojima se održavaju, ili ne maškarane tradicijske zabave.

Zabavimo se, Zabavimo druge, a ti drugi su svi otočani koji očekuju da konačno skorašnja osnovana karnevalska udruga ujedini sva mjesta otoka, kad ne mogu, neće ili ne znaju političari, gospodarstvenici, KUD ovi i mnogi drugi lokalni, cjelogodišnje loše maškarani neizvršitelji naplaćenih neradnih troškova. Predloženo je podržati poznati  ljetni karneval uz zajedničku otočku maškaranu odjevenu povorku i uključiti se u prigodnu zabavu na Drugu polovicu maškarane Nove godine koju na 31, lipnja organizira KKK „Bonkulovići“ iz Korčule.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

4 komentara “Pred osnivanjem Karnevalska udruga otoka Korčule

 1. runja (Uredi)

  Što nas Brandini uči nečemu što mi znamo, e pa nije nam do maškaravanja imamo mi problema i problema!?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. lumpar (Uredi)

  maškaravanja uvik triba bit,a ko če runjat neka runja.tradicije treba održavat na životu,ako to nije isto jedna tradicija grada onda dobro.dice u gradu i cilemu otoku ima puno i neka se dica vesele ako budu imali di.Mislin da dica nisu kriva za te probleme gospodine runja i miriam.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Miriam (Uredi)

  Nemam ja nista protiv maskaravanja, dapace, samo mi se cini da su se sad i maskare pocele birokratizirati. Sto je, kako mi se cini, opca tendencija u zemlji. Inace sam gospodja, a ne gospodin.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.