Tražili su 620 boca pošipa i izigrali nas kao magarce

Nesvakidašnja i za ovdašnje prilike rijetka prijevara na kupoprodaji vina zbunila je mirne i poštene gospodarstvenike na otoku Korčuli, koji se u čudu pitaju: Bože, pa je li ovo moguće!?

− Moguće je − odgovaraju prevareni vinari iz Čare Jure Šain i Mladen Marelić, suvlasnici privatne vinarije “Pošip Export“, koji nisu mogli ni zamisliti da je netko spreman planski od njih naručiti veće količine vina s namjerom da ih nikada ne plati, a onda preproda na crnome tržištu.

Bjanko zadužnica bez pokrića

A upravo se to njima dogodilo u prosincu 2009. godine. Tada su postali meta lažnih kupaca iz Zagreba koji su stupili u kontakt s njima, tražeći mogućnost kupnje veće količine flaširanog vina, pošipa koji proizvode u svojoj vinariji, u bivšem kaštelu poznate korčulanske obitelji Kapor iz 1841. godine, sadašnjoj kući suvlasnika vinarije Jure Šaina.

− Prije nešto više od godinu dana uporno nas je nazivala jedna žena iz Zagreba, ne sjećamo joj se više imena, kako su zainteresirani za kupnju našega pošipa “Sv. Ivan”. Rekli smo da ćemo im isporučiti boce uz prethodnu bjanko zadužnicu, registraciju obrta i svega ostaloga za osiguranje plaćanja − rekli su nam Jure Šain i Mladen Marelić.

Naručili su 620 boca od 0,75 l po ukupnoj cijeni od 44.500 kuna. Čarski vinari ništa nisu posumnjali, i kad su stigli traženi papiri od naručitelja, ekspresnom su automobilskom dostavom poslali naručeno vino, spakirano u 50 sanduka, na adresu u Zagreb.

Potpisali su otpremnicu za pošiljku, a robu je u Zagrebu uredno preuzeo naručitelj. Nakon što je prošlo ugovoreno vrijeme plaćanja, a nikakva uplata nije stizala, pokušali su stupiti u kontakt s kupcima.

Međutim, na telefonske pozive i e-mailove više nitko nije odgovarao. Bjanko zadužnicom nisu se mogli naplatili jer se pokazalo da nema pokriće.

− Prevarili su nas kao magarce − komentiraju naši sugovornici.

Vrijeme je prolazilo, kupcima se izgubio trag, pa su u kolovozu 2010. godine slučaj prijavili u PP Korčula. Zbog sumnje u prijevaru, korčulanska je policija, po prijavi vinara, Općinskome državnome odvjetništvu u Dubrovniku podnijela kaznenu prijavu protiv počinitelja.

U kriminalističkoj obradi zagrebačke policije utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su kazneno djelo prijevare počinili Mirela M. (32) i Tomislav P. (31), članovi i osnivači trgovačkog društva “Optocentar” d.o.o. iz Zagreba.

− Čekamo da policija obavi svoje, a onda ćemo sudskim putem ostvariti svoja prava − ističe Šain.

tekst i slika: Ž. Petković – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje: