Don Mate Uzinić novi dubrovački biskup

Apostolski upravitelj dubrovačke biskupije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, priopćio je danas, 24. siječnja, u podne svojim suradnicima, gradskim župnicima, kao i poglavarima redovničkih zajednica u Gradu da je papa Benedikt XVI. imenovao dubrovačkim biskupom mr. don Mata Uzinića, dosadašnjeg rektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Nadbiskup Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i Apostolski upravitelj dubrovačke biskupije, tom prilikom je kazao:

– S radošću Vas obavješćujem da je danas, 24. siječnja, na liturgijski spomendan sv. Franje Saleškoga, biskupa i crkvenog naučitelja, Sveti Otac Benedikt XVI. dubrovačkim biskupom imenovao mons. Mata Uzinića, rektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Svetom Ocu zahvaljujemo za novoga biskupa, a novom Pastiru čestitamo na ukazanom povjerenju i primamo ga radosna i otvorena srca. Koristim prigodu imenovanja svoga nasljednika potaknuti vas i pozvati vas da svoga novoga pastira primite s ljubavlju i poštovanjem, te pokažete otvorenost za suradnju. Jedino zajedničkim nastojanjem možemo biti uspješni u izgradnji kraljevstva Božjega, a to je zadaća koju nam je povjerio Isus Gospodin. Ne smijemo nikada smetnuti s uma ono što nas naučava Sveti Sabor kad veli da se ‘u biskupima, kojima pomažu svećenici, nalazi posred vjernika Gospodin Isus Krist’. (LG 21). Nadam se i želim, braćo svećenici, da novom biskupu budete ‘mudri suradnici, pomoć i oruđe’, pa Vas s ljubavlju potičem prihvatite svoga novoga pastira kao oca i iskazujete mu dužno poštovanje i posluh (LG 29). Sve vas, dragi vjernici, potičem na molitvu za novoimenovanog biskupa, da mu Gospodin bude blizu i udijeli mu darove svoga Duha, kako bi stado dubrovačke Crkve, njemu povjereno, vodio putem istine i ljubavi. Svima zahvaljujem za pomoć, suradnju i razumijevanje. Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova i molim zagovor nebeske Majke Marije i svetoga Vlaha.“

Biskupsko ređenje i preuzimanje službe dubrovačkog biskupa mons. Mata Uzinića bit će na blagdan sv. Josipa, u subotu, 19. ožujka 2011. u Dubrovniku. Do preuzimanja službe novog dubrovačkog biskupa dubrovačkom biskupijom i dalje upravlja mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i Apostolski upravitelj dubrovačke biskupije. Druge pojedinosti uz biskupsko ređenje i preuzimanje službe novog dubrovačkog biskupa bit će objavljene naknadno.

dv

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Don Mate Uzinić novi dubrovački biskup

Komentari su zatvoreni.