Kraljica u Domu starih

Prošao je prvi dan boravka u Domu za starije i nemoćne osobe  u Korčuli  njezinog maškaranog visočanstva Kraljice Marije.

Iako sam s tim načinom krenuo u Dom da bi posjetio novu skrbnicu Mariju Ciprijan ( popularnu Maru Lastovku) doživio sam iznenađenje na ulazu:  Niko, govori mi Bojan Lozica ( ravnatelj Doma) znaš i sam da je u Domu boravilo puno poznatih osoba, ali Kraljica nikada. Hodi je vidit, i pošao sam sramežljivo, s nekim nutarnjim strahom do sobe gdje leži Marija Ciprijan i gospođa  Perina Padovan , i još jedna žena iz Žrnova.

I odmah prvi kontakt s kraljicom Marijom, promijenio je i moj naum slobodnog, zafrkantskog načina razgovora u vrime maškara, tražeći odgovor Hoće li njezino visočanstvo potpisati svoju abdikaciju?

Bojan mi je pomogo stihovima iz pjesme  Život je maskenbal.

Ovdje moj Niko nema maski, svak živi bez tuđe maske. Nama osoblju je najvažnije poštivati ljude koji tu borave, a nekada su činili život grada ili sredine odakle su došli. Sada su svi isti u tkz. Trećoj životnoj dobi.

Netko teže, a netko opet lakše podnosi život izvan svakodnevice i njihove rodbine, prijatelja, znalaca.

Trudimo se da imaju osnovne ljudske sadržaje, kroz primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju i maksimalnu brigu. I oni koji mogu hodati ili ne, ovisno o sačuvanim  zdravstvenim mogućnostima imaju odgovarajuću prehranu, zdravstvene mjere  i slobodno vrijeme za prilagodbu i provedbu aktivnosti svakodnevnog života.

A život gospođe Marije poslušao sam kroz njezin monolog čime mi je i propao planirani maškarani intervju.

Otkrila je i svoju intimu :Muž me napustio u najboljim godinama života, našo je zagrljaj mlađe cure i pošli su u Australiju, a mene ostavio s dvoje nejake djece. Radila sam, dijelom i glumila veselje, a noću plakala.

Djeca su porasla i pošla svojim putem, imaju svoju djecu, a moju najdražu unučad. Uvik sam im govorila, oca cijenite, ako hoćete i oprostite, a meni će oprostit život i dragi Bog što nikada nisam privarila ni muža ni nikoga.

Gospođa Marija, došo sam radi maškara, a Vi nudite iskrenost umjesto onega vašega mota od života.

To je prošlo. Ostaju slike, prilike i neprilike. Nemoj mi zaboravit pozdravit Vladu od maškara koji su mi poslali za Novu godinu čestitku, ali su mala slova.

Ni radio ti više ne slušan, oli si zaboravio da sam se javjala u radio emisiju Glas naroda. Znan ja da su te poslali doma radi te emisije, oprosti im, a Božji sud će svak dobit.

Što ste Vi dobili od očekivanog boravka u Domu ?

Sama sam odlučila, tek san došla,ima i poznatih, hrana je dobra, volu me kako i ja njih, i poruči za svih = Neka se volu i poštuju.

Govoriš da ovo pišeš za malega Tinota i Gigota, pozdravi ih, kako i moje na Lastovu, u svitu, posebno moga brata i Antu Tomelića.

A kad si došo radi maškara, mogu ti reć da mi je isto žal što barem sa štakama ne mogu poć vidit uređenu salu i Liburni,smeta mi i ova svitlost što se odbija od štaka.

Maškarama reci, da neću abdicirat dok san živa.

I bilo mi je u glavi planirano puno dodatnih pitanja o maškarama u Korčuli i životu kraljice Marije, koju je nekada veliki kralj Nikša Lozica oslovljavao kao Mary.

Poželio sam gospođi Mariji kao i svim skrbnicima u Domu ( preko glavne sestre Vesne Musa ) da im mirno prolazi treće doba života.

Tekst i snimak: Niko Perić


Pošalji dalje:

5 komentara “Kraljica u Domu starih

 1. kukumica (Uredi)

  Oli je tesko ucinit gust gdji Mariji, stavit je u auto, odvest do Liburne i vratit u dom?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nikolas (Uredi)

  Moram priznat da su mi nakon ovog clanka dosle suze na oci!I da sam se posrami (pocevsi od samoga sebe), svega sto se je od Nove Godine pisalo o tekucim problemima u nasem gradu, od gradske vlasti do famoznih borova Sv.Nikole!Dvi poruke bi izvuka za sve nas, koji unatoc razlicitim misljenjima, siguran sam zelimo najbolje za Korculu i Korculane. Teta Mara Lastovka je rekla da je u zivotu svega prosla i da nikoga nikad nije privarila, i da se volimo i postujemo. Dvi tako lipe i znakovite poruke!Hvala nasem Bojanu kao ravnatelju doma i cilom osoblju sto se brinu za nase stare, i nasem Niku na ovako lipom clanku, poucnom za sve nas. A najveca hvala teti Mari Lastovki na jednoj zivotnoj prici obicne, a tako velike zene, velikog srca. Pouka za nas, i buduce generacije!Okrenimo novu stranicu, i ugledajmo se u nase stare i u ono sto su nas naucili.Oni su zivili u tezim vrimenima od nas, a uvik su imali vrimena za lipu ric, za poc na bale, i zivit u slozi. Bili su siromasniji, ali bogatiji duhom i prije svega ljudskoscu. Neka nam ovo bude putokaz u rjesavanju raznih borova i gradskih vijeca i problema na nasem zivotnom putu!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Ante Tomelić (Uredi)

  «Kraljica» je na sigurnom mjestu

  Iznenadili smo se ja i Mandica, kad smo na oba korčulanska portala vidjeli intervju s Marijom Ciprijan, «Lastovkom» s kojom se znamo od dalekeih 1960-tih godina.
  Bili smo otsutni i pročitali članak, ali je trebalo bit doma za napisat par riči, onako od srca. Raduje nas pozdrav te žene, koju je u njezino vrime bilo čut i vidit ( « she was larger than life,» kako se to ovamo reče) i s kojom dijelimo mnoga sjećanja i drage uspomene. Bila su to vremena kad su se bijeda i neimanstvo zaboravljali uz čašicu crnog vina i malo mušula, u društvu prijatelja i zvukove melodija s Jadrana.
  Ali s Lastovkom sreli smo se i Australiji, kada je bila u posjeti svom bratu Mati Barbiću. Kad je s bratom došla kod nas iz svega glasa je povikala: «Ma di si Tomeliću? tamo preko brda i dolina». I decenije koje su ostale iza nas, odjednom su oživjele i postale stvarnost još jedan put. Ni teror daljine nije nas mogao pobijediti, čuli smo se mnogo puta preko telefona, a Glas naroda na Radio Korčuli i slike od maškara na Internetu donosili su Lastovku u naš dom redovito.
  Eto, dalo bi se dosta toga reći, ali osvrnut ću se na Bojanovu primjedbu kako u Domu nema maski i svak nosi u duši i na licu vlastiti teret, kojeg je svatko slobodan povjeriti Osoblju Doma.
  Bilo bi se dobro ovdje u kontekstu prisjetiti kako sva «slava svijeta» završava u jednom istom stilu, bez obzira na politički prestiž ili socijalni status.
  Draga Lastovka, Ti si u sigurnim rukama, gdje se poštoje ljudsko dostojanstvo, gdje kraljice i sluškinje dijele istu trpezu.
  Uz srdačni pozdrav Tebi, Autoru i svima koji se spominju u gornjem članku.
  Ante i Mandica Tomelić

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. snijezana tulić (Uredi)

  NIKI-GLASU NARODA,VLADI OD MASKARA,MOJIM KORCULANIMA
  VELIKO HVALA
  PONOSNA KĆI SNIJEZANA

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. andrea andreis (Uredi)

  MOJA MUDROST I MOJA LEGENDA!!!!!!PONOSNA STO SAM NJENA UNUKA…CUVAJTE MI BAKU KO OCI SVOJE,I DA JOJ TECE SAMO MED I MLIJEKO JER TO ZASLUZUJE…POZZZ IZ ZAGREBA!!! MAMA VOLIM TE-VI STE MOJE DVI KRALJICE MAJKE!!!!!!!!!!!!!!!!ANDREA

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.