Nizozemci i dalje žele ulagati u brodogradilište

Brodograđevna tvrtka “Leda” d.o.o., najmoprimac u brodogradilištu “Inkobrod” d.d. u stečaju, u vlasništvu nizozemske tvrtke “Peters” iz Kempena, koja je u sedam godina izgradila 22 novogradnje, uložila bi 10 do 12 milijuna eura u unaprjeđenje tehnologije ako bi dobila koncesiju nakon završetka stečaja brodogradilišta.

− Ali, stečaj otvoren 1997. godine još uvijek traje, i u takvim uvjetima rizičnog poslovanja ne možemo ulagati jer je rizik prevelik − kaže predsjednik Uprave Srećko Marini.

Tvrtka je izradila poslovne planove za tehnološku modernizaciju, a unatoč statusu najmoprimca, i do sada je ulagala u tehnološku opremu. Izgrađene su dvije nove, pokretne proizvodne hale, a namjerava se graditi još jedan navoz za remont brodova dužine i do 60 metara.

Međutim, opterećena statusom vječitog podstanara u “Inkobrodu” d.d. u stečaju, “Leda” se ne može razvijati brzinom kakvom bi htjela. Inače, tvrtka u većinskom vlasniku Nizozemca, s kompletnim hrvatskim kadrom, ima osigurano tržište u Nizozemskoj. Poslova joj ne nedostaje, dugi niz godina posluje bez gubitaka, nije opterećena kreditima, zapošljava 100 domaćih radnika, ukupno 170 s kooperacijom.

Radnicima uredno isplaćuje plaće, a 2009. godine dobila je Zlatnu kunu u kategoriji srednjih poduzeća u županiji. Tvrtka godišnje obradi u prosjeku 4,1 tisuću tona čelične opreme u 290 tisuća radnih sati. Oko 95 posto ukupnih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu i posluje s oko 2,5 milijuna kuna dobiti. Iako još nije gotov godišnji obračun poslovanja, posve je sigurno da je “Leda” i prošlu godinu pozitivno poslovala.

Tvrtka ne osjeća krizu u brodogradnji jer ima osigurano tržište gradnje brodova za “Wagenborg”, nizozemsku brodarsku kompaniju koja u floti ima 150 brodova.

Do sada je sa svojim vlasnicima i partnerima, brodogradilištem “Peterssshipyard” iz Kempena, za “Wagenborg” izgradila 22 novogradnje, a nedavno su s njezinih navoza porinuti višenamjenski trgovački brodovi iz serije I-box, dužine 100 metara, nosivosti 5200 DWT, dosad najveći brodovi izgrađeni u Korčuli.

Željan Petković – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Nizozemci i dalje žele ulagati u brodogradilište

  1. Miriam (Uredi)

    Treba li se nadati da ce pobijediti zdrav razum i da ce se stecaj Inkobroda konacno rijesiti i Leda dobiti daljnju koncesiju? Ili je zdrav razum ovdje imaginarna vrijednost, a stvari ce se rjesavati onako kako sto se velikim dijelom rjesavala privatizacija u Hrvatskoj (kako bi rekao susjedni narod: po babu i po stricevima)? Cime bismo samo potvrdili gdje nam je u svijetu mjesto.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.