Morske mjene

Active ImageVeæ danima u Korèulanskom priobalju traje velika oseka koja je nasukala i neke barke privezane kao i cijele godine u zaštiæenim prostorima. Fenomen opadanja razine mora zaokuplja pozornost prolaznika posebno uvalom Kalac i plažom ispred hotela Bon Repos gdje je primjetna višemetarska oscilacija mora.

Veæ danima u Korèulanskom priobalju traje velika oseka koja je nasukala i neke barke privezane kao i cijele godine u zaštiæenim prostorima. Fenomen opadanja razine mora zaokuplja pozornost prolaznika posebno uvalom Kalac i plažom ispred hotela Bon Repos gdje je primjetna višemetarska oscilacija mora.

 

 Iako struèni ljudi govore da to nije nikakva neuobièajenost prouzroèena djelovanjem gravitacije mjeseca i duže vremena suhim i toplim zrakom, ipak je zanimljivo pogledati tlo koje je sada bez morske površine.

Prijatelji picigina, omiljene ljetne igre na pliæaku plaže Uvale školjki uvijek su govorili "da nam je barem više pržine" ili "Trebalo bi kamionom donit iz Lumbarde" sada ostaju iznenaðeni koliko se je more povuklo i stvorilo duplo veæi pješèani prostor, ali i kamenje koje je u ljetnim mjesecima sakriveno. Autor ovog napisa razmišlja kako bi bilo dobro sada u vrijeme oseke oèistiti veæi dio morskog tla, a onda lakše primiti i plimo mora i kupaèa.

Active Image

Active Image

Active Image

Pošalji dalje: