Porinut novi brod

Active ImageDanas je u brodogradilištu Leda u Korèuli održana sveèanost porinuæa novo izgraðenog broda za naruèitelja iz Nizozemske. To je specijalni brod tipa "ledolomca" èiji je pramèani dio pojaèan èeliènim limovima za plovidbu sjevernim morima.

Danas je u brodogradilištu Leda u Korèuli održana sveèanost porinuæa novo izgraðenog broda za naruèitelja iz Nizozemske. To je specijalni brod tipa "ledolomca" èiji je pramèani dio pojaèan èeliènim limovima za plovidbu sjevernim morima.

 

Brod je dužine 89,99 m, širine 12,50 m, uz gaz od 5,20 m. Nosivost mu je 3,500 tdw, uz volumen skladišta 4929 m3. Izgraðen je za poslovnog partnera brodogradilište Peters koje s korèulanima ima godinama uspješnu suradnju, jer se ovi brodovi u Korèuli grade, a zatim se tegle u Nizozemsku na završne poslove ugradnje pomagala i motora.

 

Sveèanosti su uz zaposlenike Lede bili i gradonaèelnik Korèule Mirko Duhoviæ te predsjednik Gradskog vijeæa Frano Skokandiæ. Prisustvovali su  i uèenici OŠ iz Korèule, kooperanti i graðani. Uz generalnog direktora Petersa gospodina Geert van Voorn, bili su i brodovlasnici iz Wagenborga: gospodin Rob Tuil, gospodin Van Donderen sa suprugom, gospodin Meijer, gospodin Muylaert i gospoða Ineke Radijk po kojoj brod i nosi ime RADIJK.

 

Pozdravnim rijeèima je direktor LEDE Sreæko Marini rekao da je ovo 14-ta novogradnja izraðena za ovog naruèitelja, i sedma je i pretposljednja ovog tipa Ice runer, i zapoèeli su veæ radovi za nova dva broda. Knjiga naruðbi je popunjena do 2009. godine rekao je Marini, a prema pismu namjere postoji moguænost potpune zaposlenosti oko 100 korèulanskih brodograditelja i toliko kooperanata do 2010 godine.

Problemi ovog poduzeæa su veliki, rekao je Marini, jer LEDA ima posla, redovito ispunjava obveze, i zapošljava nove radnike. Koristi se  dio zapuštenih prostora brodogradilišta Inkobrod u steèaju, i kao unajmitelji ne mogu ulagati veæa sredstva na modernizaciji pogona u èemu bi im pomoæ dali i partneri iz Nizozemske, jer LEDA ima namjeru kupiti pogone Inkobroda.

Active Image

Active Image

Active Image

Pošalji dalje: