Dom starih

Dom starih u KorèuliDom za starije i nemoæne osobe u Korèuli dobiva svakodnevne ponude prijelaza starije osobe iz domaæinske sredine u dom. Nažalost, kreveta i prostora je malo, a zainteresiranih puno…

Dom za starije i nemoæne osobe u Korèuli dobiva svakodnevne ponude prijelaza starije osobe iz domaæinske sredine u dom.

 

Nažalost, kreveta i prostora je malo, a zainteresiranih puno, kaže ravnatelj Bojan Lozica. Stalno su popunjeni s 43 korisnika, a smještaj èeka prema listi rezervacija još 30. Dom je kao novi, dobri uvjeti uz blizinu Doma zdravlja, pa uz onu tužnu izreku kad se jednome smrkne drugove osvane, ili u prijevodu èeka se biološki odlazak korisnika da bi na njegovo mjesto u domu došao novi.

 

Prosjek korisnika je 80 godina (pretežito su žene – 31).  Troškovi smještaja su glavni razlog baš za smještaj u ovome domu, zato što je to državna ustanova uz subvenciju od 50 posto, pa se prosjeèno mjeseèno plaæa 2000 kuna po korisniku i još toliku financira država, dok u privatnim domovima cijenu smještaja odreðuju ekonomski uvjeti, i ljudi se teže odluèuju za takve vrste domova, dodaje Bojan Lozica uz nezadovoljstvo sumnjajuæi i na politièku igru.

 

Prema njegovim rijeèima, prije nekoliko godina bio je postignut dogovor uz pristanak tadašnjeg ministra Davorka Vidoviæa, gradonaèelnika Korèule Mirka Duhoviæa i tadašnjeg dožupana Vedrana Lelekoviæa da æe se osigurati poèetna iznos od 4 milijuna kuna za proširenje doma gdje bi u prizemlju bio smješten Centar za socijalnu skrb, a drugi i treæi kat na korištenje doma, gdje je riješena kompletna infrastruktura, i treba graditi samo tri zida u nastavku sadašnje zgrade.

Bio je utvrðen i termin završetka radova na ureðenju i proširenju doma do 2006.godine, umjesto toga, promijenila se vlast i sada se je u Blatu izgradio novi moderni dom, kaže Bojan Lozica.

Dom starih

Pošalji dalje: