Susret glazbi naše županije

Active ImageU povodu 125 godina od utemeljenja Korèulanskog pjevaèkog društva Sveta Cecilija ovo je  istoimeno društvo organiziralo „Susret puhaèkih orkestara Dubrovaèko-Neretvanske…U povodu 125 godina od utemeljenja Korèulanskog pjevaèkog društva Sveta Cecilija ovo je  istoimeno društvo organiziralo „Susret puhaèkih orkestara Dubrovaèko-Neretvanske županije“.

 

Zahvaljujuæi lijepom vremenu bile su prepune tribine domaæih i stranih turista koji su na Trgu pomirenja èešæe pljeskali uz poznate glazbene toèke izvoðaèa: Gradske glazbe "Klement Viskoviæ" iz Metkoviæa, Gradske glazbe Opuzen, KUD "Moreška" iz Korèule,  Narodne glazbe iz Lumbarde, Hrvatske glazbe iz Potomja, te slavljenika HGD "Sveta Cecilija" iz Korèula i kao posebni gosti KUD „Stari grad“ – Lukavec iz Meðimurja 

Posebno je bilo dopadljivo pratiti mimohod glazbi (preko 250 odjevenih glazbenika sa svojim instrumentima) okolo stare gradske jezgre grada Korèule, èija je pojava bila veliki doživljaj za ovaj grad i sjeæanje na desetke godina unazad na Smotru limenih glazbi otoka Korèule.

 Na Trgu pomirenja (na Plokati) zatim je nastavljen program u kojemu su sve glazbe zajedno svirale jednu koraènicu te po vlastitom izboru- odvojeno i samostalno muzicirajuæi po 15-tak minuta. Sponzori susreta su bili: Grad Korèula, HTP Korèula i TZ Grada Korèule te Županija Dubrovaèko-neretvanska.   

O povijesnom znaèenju ovoga najstarijeg pjevaèkog društva u Dalmaciji, prigodno je govorio predsjednik Ðuro Cehovski, spomenuvši i povijesni zapisnik usvajanja pravilnika društva iz 1883. godine, u kojemu je zapisano "da uèenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja društvo oplemenjuje srce mjesne omladine, da joj podgrijava èuvstva prema jeziku svojemu i prema obièajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedoèenje kako je dužna da èuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji. Tuðina neka štuje po starom hrvatskom obièaju kao svoga gosta".

 

Prema rijeèima predsjednika društva proslava ove obljetnice traje cijelu godinu s nekoliko znaèajnih priredbi. Izdati æe se i  monografija HGD Svete Cecilije, i ugovoreni su nastupi u dvorani Lisinski u Zagrebu.

 

 

Active Image

 

Active Image

 

Active Image

 

Active Image

Pošalji dalje: