Otvorene 12. Igre otoka svijeta na Guadeloupeu

Active ImageU nedjelju poslijepodne na Gradskom stadionu u gradiæu Bale Mahault  pred više od èetiri tisuæe gledalaca, Predsjednik Organizacijskog odbora COJI-a Pierre Santoni  otvorio je 12. Svjetske sportske Igre mladih otoèana. U defileu meðu 1600 sportaša  23 svjetska otoka sa tri kontinenta bili su i  sportaši Korèule.

U nedjelju poslijepodne na Gradskom stadionu u gradiæu Bale Mahault  pred više od èetiri tisuæe gledalaca, Predsjednik Organizacijskog odbora COJI-a Pierre Santoni  otvorio je 12. Svjetske sportske Igre mladih otoèana. U defileu meðu 1600 sportaša  23 svjetska otoka sa tri kontinenta bili su i  sportaši Korèule.

Organizatoru se oèito svidjela ogromna zastava naše udruge na  kojoj velikim slovima piše COJI Korèula, te je svaki otok sudionik Igara pojedinaèno predstavljen sa njom. Otvaranje Igara pratil6 je desetak TV  ekipa iz okolnih karipskih država, bilo je tu i nekoliko francuskih i talijanskih TV kuæa  i više desetaka  fotoreportera, pa æe zasigurno slika sa zastavom i imenom našeg otoka biti lijepa promidžba otoka Korèule u svijetu. Sama ceremonija otvaranja bilo je temeljito pripremana, domaæini su se zaista trudili da impresioniraju gledaoce, pa su pomalo i pretjerali dužinom trajanja predstave nazvane  „Prièa o  Gudeloupeu“. Ista je inspirirana poviješæu ovog otoka, od vremena kada je ovdje živio iskljuèivo domorodaèko stanovništvo, preko kolonijalnog i robovlasnièkog sistema, preko prvog dolazaka Francuza pa sve do današnjih modernih dana i zajednièkog suživota.

Nastupali su brojni kreolske folklorne skupine u živopisnim nošnjama, sa puno zvukova bubnjeva, karakteristiène pjesme  i karipskog ritma, bilo je tu i srednjovjekovne muzike i krabuljnog plesa, moderne muzike i brzih taktova,  zapravo svega pomalo.Za nas je to bila prilika da se nakon dva dana svi skupa opet naðemo na jednom mjestu, doznamo novitadi i prve dojmove,  Svi su zdravi i zadovoljni smještajem i prehranom, te nemaju nikakvih veæih problema.

Ove su Igre do sada najveæa sportska manifestacija ikad održana na Guadelopeu, otoku koji ne samo u Francuskoj veæ i u svijetu slovi kao rasadnik brojnih èuvenih svjetskih sportaša i na kojem je sportska infrastruktura na vrlo visokom nivou. Otok ima u nekoliko atletskih stadiona, na svakom koraku su teniska i druga igrališta, bazeni i veæe i manje sportske dvorane, za naše korèulanske i otoèke pojmove jednostavno nezamislivo !. Departman Guadeloupe sastoji se inaèe od desetak otoka, a dva najveæa su  Basse Terre (tako se i zove glavni grad) i Grand Terre gotova spojena uskim morskim kanalom tkz. Slanom rijekom.

Ovisno o sportovima i naši su  smješteni na ta dva glavna otoka. Rukometaši i stolnotenisaèi su na Basse Terre , dok su atletièari, tenisaèi, plivaèi i èlanovi VIP delegacije na nekoliko mjesta na Grand Terre.

I prije službenog otvaranja zapoèela su prva natjecanja. Od naših prvi su startali rukometaši, koji su nažalost ujutro  poraženi od Kanarskih otoka rezultatom 18:32. Prema rijeèima trenera Pera Miliæa, u poèetku smo se solidno  držali, no kasnije je došla je do izražaja  snaga i veæi broj igraèa fizièki znatno jaèih Španjolaca. Sutra naši igraju protiv portugalske Madeire, a prve nastupe oèekuju i našu plivaèku ekipu.

 Active Image

Active Image

Active Image

Pošalji dalje: