40 godina novinarske kronike Korèule

Niko PericU sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca Hrvatske knjige u Korèuli je u atriju Doma kulture Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ organizirala susret s Nikolom Periæem uz izložbu njegovih…

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca Hrvatske knjige u Korèuli je u atriju Doma kulture Gradska knjižnica „Ivan Vidali“ organizirala susret s Nikolom Periæem uz izložbu njegovih novinskih èlanaka i 40 godina novinarske kronike Korèule.

Nikolu je uz brojne posjetitelje uvodno pozdravila ravnateljica knjižnice Tajana Grbin naglasivši da je Niko neizostavni sudionik svih dogaðanja u Korèuli, koji na specifièan naèin kao novinski izvjestitelj piše o Korèuli, gradu i cijelom otoku. 

Svojih 40 godina novinarstva Niko je na  svoj originalni i duhoviti naèin pripovijedao prisutnima ali i odgovarao na pitanja èlanova novinarske grupe korèulanske Srednje škole koju vodi prof. Maja Šestanoviæ. 

Biografski podaci govore da je Nikola Periæ = Niko= ali se u novinskom potpisu NP u to vrijeme potpisivao Niko Periæ iz Sinja, pa je naš Niko do danas ostao Nikola.  Poèeo je kao 19. godišnji mladiæ dolaskom iz rodnog Potomja na Pelješcu na školovanje u Korèulu, gdje je nakon završetka obrazovanja u Školi uèenika u privredi na nagovor svog nastavnika iz hrvatskog jezika Frana Klisure poèeo njega mijenjati u dopisništvu Slobodne Dalmacije.

Osim ovoga dnevnog lista Nikola je 15 godina dopisnik HINE, 17 godina  „Dubrovaèkog vjesnika“, isto tako javlja se u eter Radio Korèule i  HRT Radio Dubrovnika gdje je i osnivaè veoma popularne tjedne emisije Ðir. 

Uz novinske natuknice i sada pamtim savjet svog nastavnika Frana Klisure koji je do 1968. bio novinski dopisnik iz Korèule, prièa Nikola. On mi je tada rekao : Niko, piši samo istinu i stoj iza nje.Stajao sam, nastavlja Nikola da bih kasnije saznao onu biblijsku-pravnièku izreku Da istina stvara mržnju. Doživljavao je mnoge neugodnosti u samoupravljaèkom sistemu, ipak redakcije su ga prihvaæale.  

Niko kaže da je zahvaljujuæi pisanju uspostavio puno poznanstava, i tvrdi da je novinarski posao težak, uz objašnjenje : U lokalnoj sredini moraš biti dobro informiran, brz i snalažljiv. Tijekom ovih 40 godina novinarske kronike Korèule stekao sam osjeæaj odgovornosti za njihovu toènost, jer se ne može sve što se èuje, ni prihvatiti niti poslati redakciji na objavu- ako se ne provjeri. 

Za doæi prije drugih do neke vijesti moraš biti promatraè, snimati u glavu poput magnetofona,moraš biti i istraživaè i analizator.Kada se ta svojstva sjedine i kad ih primjeniš kao pravilo i naèin rada, onda je uspjeh zajamèen, poruèio je Nikola Periæ  uèenicima Srednje škole.

Za vrijeme druženja u atriju Doma kulture- Nikola je izdvojio i neke napise koji su posebno u vrijeme objavljivanja interesirali èitatelje. U tih 6 tisuæa napisa, najmanje je politike i crne kronike, a najviše iz gospodarstva, kulture i športa.Zanimljiv je podatak da Nikola u ovih 40 godina izvještavanja iz Korèule nije propustio niti jednu utakmicu vaterpolista KPK i sve su mu bile objavljene. Istim povodom, u atriju Doma kulture je do 10. studenog 2008. postavljena izložba novinskih èlanaka, kojih je u svojih 40 godina Nikola napisao na tisuæe. Nakon toga æe se svi radovi pohraniti u arhivi knjižnice kao dokumenti povjesti Korèule od 1968 do 2008. godine. Starost ne priznaje uz komentar, da se godine kalendarski ne mogu kriti, ali mogu biološki.

Iako se s diabetesom bori veæ 41 godinu uz 4-5 injekcija insulina dnevno, Nikola je do nedavno igrao nogomet, sada samo veteranski, a najveæa nu je ljubav picigin. Prije 5 godina je položio za nogometnog trenera i redoviti je delegat Nogometnog saveza naše županije, tako da je svake nedjelje na igralištima po Pelješcu, Korèuli i Lastovu. Osim toga bez ikakve nadoknade vodi na igralištu pod Balonom kadetsko prvenstvo u malom nogometu za igraèe do osmog razreda OŠ.

 

Bez moje supruge Nere svega bi toga bilo manje, kaže Niko, ona mi je glavni urednik uz poneki savjet i troje unuèadi. 

 

Niko Periæ

     

Pošalji dalje: