Predstavljen pustolovni roman

Predstavljen pustolovni romanU organizaciji Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ predstavljen je veèeras u atriju Doma kulture u Korèuli pustolovno-putopisni roman pod nazivom PUTOVANJE TRITISUÆLJEÆA

Korèula – U organizaciji Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ predstavljen je veèeras u atriju Doma kulture u Korèuli pustolovno-putopisni roman pod nazivom PUTOVANJE TRITISUÆLJEÆA autora Zlatka Fijuceka koji godinama živi u Korèuli. 

Uvodnim je pozdravom u ime organizatora govorila Milojka Skokandiæ (zaposlenica u Gradskoj knjižnici) koja je dala i nekoliko biografskih podataka spomenuvši da je Zlatko Fijucek roðeni Zagrepèanin radio kao specijalist za meðunarodno pravo u gospodarstvu,pa u zrakoplovstvu , nekoliko godina i u Francuskoj, a nakon proglašenja, za hrvatsku državu.

Objavio je nekoliko kratkih prièa u dnevnim listovima, a "Odiseja dvadesetog stoljeæa" mu je prvi roman pisan kroz vrijeme Domovinskog rata. Njegova treæa naklada je izašla zajedno s novim djelom "Putovanjem tritisuæljeæa". 

O sadržaju knjige je govorio Aljoša Milat spomenuvši da su temelj romanima Zlatkova vlastita višekratna putovanja koja zapoèinju u Južnoj Americi, ali u razlièita vremena. U "Odiseji" se radi o bjeguncu iz raspadajuæe Jugoslavije kojem je režimska elita dala kazneni progon. Preko istoène Afrike i Indije vraæa se u Hrvatsku pred Domovinski rat. 

U ovom novom romanu "Putovanje Tritisuæljeæa“ glavni junak je slobodan èovjek koji se preko Srednje i Sjeverne Amerike vraæa u domovinu Hrvatsku koja je u ratu obranjena i postala samostalna i slobodna. Zlatko Fijucek se u svojoj knjizi prepoznaje i kao biografski putopisac,koji je proputovao i upoznao( fotografski i zabilježio) surovu svakodnevicu koliko njega samoga, tako i proputovanih svjetskih prostranstava, a opet lijepu,jer se i po Zlatkovoj prièi osjeæa ljubav prema prirodi, èovjeku, biljkama i životinjama.  

Posjetiteljima je uz predstavljanje knjige prikazan i video zapis Zlatkovog skoka iz aviona s visine od 8 tisuæa metara. Aljoša Milat je lijepo prièao (kao da je i sam bio sudionik Zlatkove sudbine) o tajanstvenim vulkanima ,argentinski dio Ognjene zemlje,let kondora,nevere Mageljanovog prolaza,pa Ande i Svetu dolinu Inka, karipske kiše, Meksiko, New York i Los Angeles, Kalifornijski zaljev, biološku raznolikost Colorada, pa susret s našim iseljenicima koji su se po rijeèima autora dobro snašli u tuðem svijetu. 

Ovo putovanje Zlatka Fijuceka možemo završiti dijelom napisa književnog kritièara :“Prièa bjegunca iz bivše države koji se pred Domovinski rat vratio u Hrvatsku. Zapoèinje prije pobjednièkih ratnih operacija Domovinskog rata novim putovanjem, sada slobodnog èovjeka. Južnom, Srednjom i Sjevernom Amerikom traži odgovore svojim nemirima i traumama u potrazi za smirenjem i zrelošæu.

U putovanju bijega i slobode, ostao je ovisnik domovine kojoj se ponovno vraæa“…. Zlatko u svojoj kuæi u Korèuli doživljava najljepše trenutke, kaže da Korèulu voli kao što mu i ona svojom kulturom uzvraæa. Nakon ovog romana Zlatko priprema i putovanje u Novi Zeland i Australiju kako bi zaokružio cijeli svijet svojom istraživaèkom zainteresiranošæu. 

Ulomke iz romana je èitala Biljana Milat uz violinsku pratnju mlade Marije Žanetiæ 

Tekst i snimak :  Niko Periæ  

Active Image 

Pošalji dalje: