Briga za okoliš

Active ImageNedjelja 22. veljaèe, dan je bio kao izmišljen da izvuèe èovjeka iz kuæe nakon svih onih vremenskih nedaæa. Najbolji naèin da se odmori i tijelo i duša je odlazak na Nove pute, odakle se možeš po neznam koji put diviti ljepoti grada ispred sebe.

Active ImageNedjelja 22. veljaèe, dan je bio kao izmišljen da izvuèe èovjeka iz kuæe nakon svih onih vremenskih nedaæa. Najbolji naèin da se odmori i tijelo i duša je odlazak na Nove pute, odakle se možeš po neznam koji put diviti ljepoti grada ispred sebe. Upravo tu sliku i prilažem ovom tekstu. Sveti Ilija je još u usjecima bio pokriven snijegom i sve je bilo nekako djevièanski èisto. I onda odjednom otrežnjenje!. Od GALERIJE VANKA pa sve do SPOMENIKA èovjek ostane zateèen «boketima» što ih psi ostavljaju iza sebe.

Najgore tu prolaze kamene bankine oko palama, ali ima toga svugdje. Nije  to djelo pasa lutalica, jer takvih u Korèuli nema.Ima samo nesavjesnih vlasnika – ca, koji oèito misle da kad svog ljubimca nahrane onda su ispunili su svoj zadatak i tu briga prestaje. Malo sutra.Vlasnik psa odgovoran je za njegove postupke i sve ono što on ostavlja iza sebe.U Korèuli, nažalost! , poznajem samo jednu gospoðu, koja redovito vodeæi psa u šetnju sobom nosi i pribor za skupljanje njegovog izmeta. Obratite pozornost na to i uvjerit æete se da je ovo èinjenièno stanje.

Nikolaši su u puno navrata pokazali da vode brigu o dijelu grada u kojem žive i zato bi me veselilo da se organiziraju i ovim zagaðivaèima najljepšeg dijela grada stanu na kraj.

Ovaj problem ne može riješiti samo komunalni redar (on tamo vjerojatno i ne ide), ali stanari Svetoga Nikole mogu. Situacija ispred Samostana Anðela èuvara je ravna katastrofi, pa umjesto da sjednete na klupu i uživate u prekrasnom pogledu na kanal i Korèulu pred sobom,- okreæe vam se želudac od ovih prizora.

Ovo nije glas protiv pasa i životinja opæenito,- dapaèe! No reda mora biti i svi moramo reagirati na postupke nesavjesnih pojedinaca, koji na bilo koji naèin narušavaju život drugih ljudi. Postoje zakonske odredbe koje reguliraju obveze vlasnika pasa, ali jednako tako i sankcije za nepoštivanje istih. Korèula zaista ne zaslužuje da bude plato na kome æe neodgovorni pojedinci puštati svoje pse da prazne crijeva.

Uzalud se vrtlari Hobera trude da nam grad oplemene cvijeæem, kad iza svega ostaju ovakve „nagazne mine“.

Nakon ovih prizora doðete ispred Liburne gdje je smješten Bounty i pješæanik za djeèju igru. Identièna situacija. Ovdje možete uhvatiti vlasnice pasa in flagranti kako blaženo promatraju svoje ljubimce koji nakon obavljenog posla sve zatrpavaju u pijesak i – nikom ništa. To što se tu igraju djeca i što psi ne bi ni smjeli biti na tom mjestu – izgleda da nikome nije važno. A zaista bi trebalo.

 

 

Pošalji dalje: