Novi komet na zimskom nebu!

Active ImageSinoæ, od 9 uri do ponoæi na lunbarajskoj pržini korèulanski astronomi su uz pomoæ zrcalnog teleskopa 200 mm i digitalnog fotoaparata Canon eos 400D uhvatili…

Sinoæ, od 9 uri do ponoæi na lunbarajskoj pržini korèulanski astronomi su uz pomoæ zrcalnog teleskopa 200 mm i digitalnog fotoaparata Canon eos 400D uhvatili najatraktivniji objekt ovih dana na noænom nebu- komet Lulin.

Komet je otkrio mladiæ iz Kine, Quanzhi Ye prije godinu i po dana kao devetnaestogodišnji student meteorologije na Sveuèilištu Sun Yat – Sen pretražujuæi fotografije koje je snimio tajvanski astronom Chi Sheng Lin u opservatoriju Lulin, a 24. ovog mjeseca približio se Zemlji na  udaljenost od svega 61 milijun kilometara što je pridonijelo da ga vidimo kao izrazito sjajni objekt. Sada se veæ kreæe nebom brzo i nalazi se iznad Saturna u zviježðu Lava na jugoistoku neba i može se promatrati i dvogledom a uoèi se kao maglica. Specifièan je jer se kreæe ravninom ekliptike kojom putuju svi planeti, ali u suprotnom smjeru!

Ovu sjajnu sliku napravio je Ðuro Èehovski uz asistenciju Mladena Favra i Ivana Sardeliæa, a bilo je sad ili nikad odnosno za više od tisuæu godina, kada bi se po proraèunima astronoma opet trebao vratiti u naš sustav.

 

Active Image
Pošalji dalje: