Izložba u Muzeju

Active ImageGradski muzej Korèula, u suradnji s Astronomskom udrugom Korèula, a u povodu obilježavanja 2009. godine proglašene od UNESCO-a  Meðunarodnom godinom astronomije- IYA 2009., priredio…

Gradski muzej Korèula, u suradnji s Astronomskom udrugom Korèula, a u povodu obilježavanja 2009. godine proglašene od UNESCO-a  Meðunarodnom godinom astronomije- IYA 2009., priredio je izložbu astrofotografija u izboru Korada Korleviæa pod nazivom „Svemirske vedute“.

Izložba prikazuje nebeske objekte i pojave važne za razumijevanje svemira, a fotografirane su iz više izvora, u širokom rasponu od najprestižnijih svjetskih astronomskih centara, poput Hubble Telescopa i  Radio teleskopa Arecibo u Puerto Ricu, do amaterskih fotografija amerièkih astronoma, ali i našeg hrvatskog zaljubljenika u svemirska prostranstva, Borisa Štromara.

Upravo amaterske fotografije zorno ukazuju na sve ubrzaniji razvoj tehnologije i njenu široku dostupnost. Popularizator astronomskog amaterizma,  Korado Korleviæ, jedan od vrhunskih hrvatskih i svjetskih astronoma rado prenosi iskustvo i znanje steèeno upravo na konkretnim primjerima astronomije, te je prigodom otvorenja, vrlo zainteresirane posjetitelje proveo kroz izložbu:  „Mi smo svi dio svemira – u toj èinjenici leži važnost njegova prouèavanja. Drugim rijeèima, sve što se u svemiru dogaða ima posljedice na nas na Zemlji. Ili æe etika biti u temelju naše civilizacije ili nas neæe biti!“ 

Udruženom akcijom Astronomske udruge Korèula, Arheološkog muzeja Narona, Gradskim muzejom Korèula i Ornitološkom zbirkom u Metkoviæu najavljujemo svoje sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva UOKVIRI, izabravši temu  UOKVIRI SVJETLO, a ujedno se  ovaj naèin prikljuèujemo ovogodišnjoj temi Meðunarodnog muzejskog savjeta – ICOM-a: MUZEJI I TURIZAM, dajuæi novi OKVIR turistièkom itineraru Dubrovaèko- neretvanske županije, s posebnim naglaskom na važnost još uvijek  oèuvanog tamnog neba i moguænosti neposrednog  opažanja nebeskih tijela i pojava koje mnogi turisti više ne mogu vidjeti u podruèjima iz kojih dolaze.  Doðite kod nas gledati zvijezde….

Izložbu možete razgledati svakog radnog dana u Gradskom muzeju Korèula u vremenu  od 10 do 14 sati, a za zainteresirane grupe moguæe su posjete i izvan radnog vremena, uz najavu.

 Active Image

Pošalji dalje: